Tom Jensen og hans børn tilhører de tusindvis af trængte familier, som søger feriehjælp

Hjælpeorganisationer kæmper med at imødekomme den store efterspørgsel fra familier, der gerne vil have hjælp til at komme på ferie med børnene. Politiske reformer som kontanthjælpsloftet har givet Danmark en stor underklasse, siger professor

Tom Jensen hjælper sin niårige søn, Mikkel Jensen, med at prøve sin snorkel. –
Tom Jensen hjælper sin niårige søn, Mikkel Jensen, med at prøve sin snorkel. – . Foto: Leif Tuxen.

Små bunker af foldet børnetøj ligger på stolene ved spisebordet. Snorkler, svømmebriller og strømper stikker ud over stolenes kanter. Familien Jensen fra Næstved er ved at gøre klar til afrejse, for i morgen skal de med Dansk Folkehjælp på en uges ferie i et badeland ved Hvide Sande.

”Far, jeg kan ikke vente,” griner Mikkel Jensen på ni år, og læner sig op ad sin far, 53-årige Tom Jensen.

”Nej, du kan ikke vente,” siger Tom Jensen blidt.

Han klapper sin søn på hovedet.

Tom Jensen er enlig far til tre og har ikke råd til at tage børnene med på ferie.

En bilulykke for otte år siden efterlod ham med to brækkede ryghvirvler og kroniske rygsmerter. I dag arbejder han 12 timer om ugen som kok i fleksjob, og kun fordi Dansk Folkehjælp betaler for familiens kost, logi og transport, har han de sidste to år kunnet tage børnene med på ferie.

I år sender organisationen 3500 børn og voksne på ferie. Det er 500 flere end sidste år. Samtidig har organisationen måttet sige nej til 14.000 ansøgere.

En stribe andre hjælpeorganisationer oplever også stigende efterspørgsel på feriehjælp og melder om lange ventelister. Ungdommens Røde Kors sender for eksempel 1400 børn og unge på såkaldte ferielejre i år og måtte i 2016 åbne en ny lejr i Sønderjylland for at efterkomme behovet.

Hos Blå Kors forsøger man tilsvarende ihærdigt at skabe flere pladser til børn og unge på ventelisterne.

Generalsekretær Klaus Nørlem fortæller, at efterspørgslen hos Dansk Folkehjælp i mange år har været meget højere, end organisationen har kapacitet til.

”Det er altid ærgerligt at skulle give et afslag. Men vores udgangspunkt er at sætte fokus på dem, der har den snævreste økonomi,” siger Klaus Nørlem.

Den kategori, som Klaus Nørlem taler om, inkluderer i år som noget helt nyt også familier med to forsørgere.

Tidligere har et af hovedkriterierne for at søge været, at man skulle være enlig med hjemmeboende børn.

De seneste tre år har Dansk Folkehjælp dog modtaget flere og flere henvendelser fra familier med to forsørgere på overførselsindkomst, og derfor forsøger organisationen sig i år med at udvide målgruppen til også at inkludere dem, for at se hvor stort behovet er.

Tom Jensen tilhører som eneforsørger den oprindelige målgruppe. I sit lejede hus i Næstved hjælper han sin yngste søn med at lægge tøj i tasken.

Tøjet er helt nyt, for sønnen trængte til det, siger Tom Jensen, og det har været budgetteret og planlagt i lang tid. Mikkel finder sin snorkel frem.

Han glæder sig allermest til at skulle i badeland. Cecilie på 13 år er enig. Hun elsker at snorkle og rutsje på de vilde vandrutsjebaner.

I skolen plejer hun at skulle skrive stil om det mest spændende, hun har lavet i ferien.

”I år bliver der helt sikkert noget at skrive om,” siger hun.

For hendes far, Tom Jensen, er ferien guld værd af flere grunde.

”Jeg går meget op i, at mine børn er glade og har oplevet noget, når de kommer hjem fra ferie. Og så kan vi være sammen som familie på lige vilkår med andre mennesker, der er på ferie. Hvis man kommer afsted på ferie ligesom alle andre, så er man lige som alle andre, og det er vi jo. Vi er almindelige mennesker, jeg er bare blevet syg,” siger han, og glæder sig også til at være sammen med andre voksne.

Foto: Leif tuxen
Foto: Leif tuxen

”Vi hygger os og snakker om hverdagen og de problemer og ting, vi måske har til fælles. Og så er jeg jo sammen med mine børn på en hel anden måde uden forpligtelser og regninger. Det kan man godt køre sur i til hverdag, når man er alenefar til tre. Selvom det kun er en uges ferie, så giver den mig energi, jeg kan køre på helt til næste år,” siger han.

Jørgen Goul Andersen, professor ved institut for statskundskab ved Aalborg Universitet, er på ingen måde overrasket over de mange ansøgninger.

”Man er ved at få en underklasse i Danmark, hvor en større gruppe har det meget svært,” siger han, og peger på en samling af politiske reformer som eksempelvis kontanthjælpsloftet, der de seneste 20 år har skabt en langsom, men stigende ulighed i Danmark.

”Beslutningstagerne har ikke haft øjnene helt åbne for de sociale konsekvenser ved de her reformer. De begynder at blive mere og mere synlige nu. Før i tiden ville man under ingen omstændigheder acceptere børnefattigdom, men det er vi faktisk begyndt på nu i stigende grad, hvor flere børn lever under fattigdomsgrænsen,” siger han.

I Næstved er snorkler og badetøj kommet i taskerne. Mikkel forsøger at få sin storesøsters opmærksomhed. Hun ruller med øjnene, men han får hende til sidst til at grine, og sammen løber de ud til trampolinen i haven udenfor.

Græsset står lidt højt i haven, men trampolinen er højere.

”Der er meget liv i dem,” siger Tom Jensen og ser på sine børn gennem det åbne stuevindue.

Mikkel, den yngste, hopper løs. Han kan ikke stoppe med at le.