Prøv avisen

Tusindvis af unge holder jul på kredit

kredit kort dankort visa kort Foto: Jacob Nielsen

Antallet af unge, der planlægger at købe julegaver på afbetaling eller med et forbrugslån, er firedoblet siden sidste år. 26.500 unge vil i år købe gaver for penge, de ikke har. Stærkt bekymrende, lyder det fra flere økonomer

December er dyr for de fleste. Men for den yngre generation tegner julemåneden i år til at blive ekstra omkostningsfuld.

26.500 unge i alderen 16-25 år vil i år betale julegaverne ved hjælp af et dyrt forbrugslån i banken eller en endnu dyrere afbetalingsordning i en butik. Det er fire gange så mange som sidste år, viser en årlig undersøgelse af danskernes juleforbrug, som Synovate har udarbejdet for Nordea.

LÆS OGSÅ:Et kørekort udviklede sig til en gæld på 100.000 kroner

Men at købe julegaver på klods kan vise sig at være en bekostelig affære, pointerer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

"Det er jo en voldsom udvikling i den aldersgruppe og et udtryk for, at en gruppe af unge ikke har sat sig ind i, hvordan den slags lån fungerer. At købe på afbetaling eller kredit er nok den dyreste måde at købe gaver på overhovedet, og sådanne dyre lån blokerer for andre ting. Hvis man skal stifte gæld, bør det ikke være på grund af julegaver, men på grund af for eksempel uddannelse eller bolig," siger hun.

Årsagen til firedoblingen i de unges kredit-julehandel er ifølge Ann Lehmann Erichsen, at ledigheden er steget.

"Unge er hårdt ramt. De har sværere ved at skaffe en praktikplads og vanskeligt ved at finde et arbejde lige nu og her. Samtidig har nogen af dem faktisk et job, men låner alligevel. Det tyder på, at budgettet skal have et eftersyn og en vurdering af, hvad der er råd til af gaver," siger forbrugerøkonomen.

For nylig viste en tilsvarende forbrugsundersøgelse, at danske unge har nordisk rekord i forbrugslån: Hver femte dansker mellem 18 og 29 år har et lån på gennemsnitligt 58.500 kroner.

De ældre generationer herhjemme låner ligesom de unge også penge til julegaverne. De ældre og mere velhavende gør det bare næsten udelukkende med såkaldt rentefrie kreditkort som Mastercard Guld og lignende. Med et sådant kort kan man købe alle sine gaver op til jul og ofte vente flere uger med den reelle betaling – uden at der løber renter på. Men den mulighed har de unge ikke, fordi de på grund af en ofte lav indtægt langt fra er så kreditværdige som de ældre forbrugere.

Om samtlige af de 26.500 unge rent faktisk ender med at købe julegaver via afbetaling eller forbrugslån vides endnu ikke, men uanset udfaldet er det foruroligende, at de unge giver udtryk for at ville købe gaver for penge, de ikke har, mener Troels Holmberg, økonom i Forbrugerrådet.

"Antallet er voldsomt, og det er bekymrende set i lyset af, at stadigt flere unge får problemer med at betale regninger, og at flere unge bliver registreret i RKI (skyldnerregister, red.). Samtidig ved vi, at en stor gruppe unge ikke har styr på, hvad renter er, og ikke kan gennemskue prisen på et lån. Disse unge har i det hele taget svært ved at få økonomien til at hænge sammen i hverdagen," siger han.

gehlert@k.dk