TV 2 vil afsløre ulovlige omskæringer, corona er ude af rejsevejledninger, og så skal Danmark til et kontroversielt VM

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

TV 2 vil afsløre ulovlige omskæringer med skjult kamera, corona påvirker ikke rejsevejledninger længere, og så skal Danmark til et kontroversielt VM Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix, Anna Huerta/Johner/Ritzau Scanpix

Og det var Danmark, og det var Danmark, olé, olé, olé! Danmark skal til VM i fodbold i Qatar næste år, men sejren over Østrig i aftes er ikke kun sødmefuld. Hvorfor, det ser Morgensamling nærmere på, men først dribler vi forbi nogle andre store historier og flyver også ud i verden.

Politisk flertal dropper brugen af coronarejsevejledninger

Vi lægger ud med flyveturen. For nu normaliseres danskernes liv yderligere, efter Udenrigsministeriet har besluttet, at der ikke længere er særlige rejsevejledninger fokuseret på coronasituationen i udlandet. Det blev et bredt flertal i Folketinget enige om tirsdag aften, skriver Ritzau. Med aftalen vender Udenrigsministeriet tilbage til de normale rejsevejledninger, hvor risikosituationen i et land vurderes ud fra, om der eksempelvis er krig, oprør, terrorrisiko samt udbrud af farlige smitsomme sygdomme. Aftalen betyder desuden også færre indrejserestriktioner, som gælder rejsende, der hverken er vaccinerede eller tidligere smittede.

TV 2 vil afsløre ulovlige omskæringer med skjult kamera

Meget få drengebørn i Danmark bliver omskåret, men emnet optager mange. Nu også TV 2, som i en ny dokumentar vil kaste lys over problemer med illegale rituelle omskæringer i Danmark. I dokumentaren, der bliver vist i morgen aften, anvendes der skjult kamera for at afsløre ulovlige omskæringer, som altså ikke følger de officielle religiøse praksisser med tilstedeværelse af autoriseret lægefaglig ekspertise. Både jødiske og muslimske repræsentanter tager stort afstand fra illegal omskæring, siger de til Kristeligt Dagblad. ”Det er farligt for børnene, og der er ingen kulturelle eller teologiske argumenter for at vælge den løsning,” siger Urfan Ahmed, der er praktiserende læge og talsmand for alle danske muslimske paraplyorganisationer i spørgsmålet om drengeomskæring.

Rituel omskæring er et emne, som medierne dækker jævnligt, og forleden beskrev Kristeligt Dagblad også en ny undersøgelse, der viser, at danskerne er mindre skeptiske over for rituel omskæring, når det gælder jøder.

Mette Frederiksen deltager i stor konference om antisemitisme

Holdninger til jøder, deres praksisser og Israel bliver ind i mellem opfattet som antisemitisme, uden nødvendigvis at være det. Netop antisemitisme er på dagsordenen under en international konference i Malmø, der begynder i dag med deltagelse af statsminister Mette Frederiksen (S) og flere andre EU-ledere. Men mens der er bred enighed om, at antisemitisme skal bekæmpes, er der opstået en debat om selve definitionen af begrebet, som den internationale alliance til erindring om holocaust, IHRA, vedtog i 2016. Det skriver Kristeligt Dagblad. Definitionen indeholder nemlig 11 eksempler på nutidig antisemitisme, og syv af disse handler om staten Israel. Det er politisk og dermed problematisk, lyder kritikken.

Sally Rooney støtter boykot af Israel

Den irske forfatter Sally Rooney har også en stærk holdning til staten Israel og støtter et kulturelt boykot af landet. Det skriver Jyllands-Posten. Israelerne får derfor ikke mulighed for at læse den prisvindende forfatters nye roman ”Skønne verden, hvor er du” på deres modersmål, hebraisk, for hun nægter at samarbejde med det store israelske forlag Modan om en oversættelse af romanen. Sally Rooney sympatiserer med den palæstinensisk-ledede bevægelse BDS, der arbejder for at stoppe international støtte til Israel.

"Skønne verden, hvor er du" er heldigvis oversat til dansk og fik seks stjerner af Kristeligt Dagblads kulturredaktør, Michael Bach Henriksen, i denne anmeldelse.

Regeringen tøver i kønsskiftespørgsmål

Nu til en historie om juridisk kønsskifte. I dag skal man være mindst 18 år for at skifte køn i cpr-registreret. Regeringen har tidligere foreslået at ophæve den aldersgrænse, men nu tøver regeringen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Det skyldes et notat fra Det Etiske Råd, hvor der ikke har været enighed blandt de 17 medlemmer om, hvor lavalderen skal sættes. Forslaget blev fremlagt for over et år siden af daværende ligestillingsminister Mogens Jensen (S). Dengang kunne man i denne leder læse Kristeligt Dagblads holdning til spørgsmålet.

Danmark skal til VM, men …

Der var fest i Parken i København i går. For landstræner Kasper Hjulmands hold ryddede igen bordet efter sejr nummer otte ud af lige så mange mulige, da Østrig blev besejret med 1-0. Selvom det ikke udelukkende var en køn affære, så er resultatet en billet til næste års VM i Qatar. Det har været en ekstraordinær kvalifikationsrunde, da Danmark allerede i den tredjesidste kvalifikationskamp sikrede sig en VM-plads med foreløbigt 27 mål i modstandernes mål mod 0 i eget net.

Der er dog også skår i glæden på grund af VM-værtslandet Qatar, der blev vært på en temmelig ufin måde præget af korruption, ligesom at ørkenstaten har set stort på menneskerettighederne i forberedelserne, hvor tusindvis af migrantarbejdere har mistet livet og arbejdet under kummerlige forhold. ”Det må og skal Danmark og ikke mindst landsholdet og Dansk Bold Union forholde sig til igen med åbne øjne fra nu af,” skriver B.T.

SF er tilsyneladende enig - partiet har i hvert fald kaldt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd i dag om en ny dansk idrætsstrategi på baggrund af de senere års eksempler på "sportswashing".

125 år med Kristeligt Dagblad

Fest i Parken og fest på Kristeligt Dagblad. Sidstnævnte kan i denne måned nemlig fejre 125 års-fødselsdag. Igennem alle årene har Kristeligt Dagblad været en avis i opposition til enkeltsager og skiftende tidsånder. Fra at være forbundet til Indre Mission til i dag at være en bred eksistens- og kulturavis. Nu kan man dykke ned i en række nedslagspunkter fra avisens historie i denne interaktive tidslinje.

Arkæologer finder tidlig vinfabrik i Israel

Ingen fest uden vin. De fleste er i dag nok enige om, at det bedste af den slags kommer fra lande som Frankrig og Italien. Men sådan var det ikke før i tiden. Der var vinproduktionens hjemsted placeret i det byzantinske imperium (årene 395 til 1453). Nu har arkæologer fundet periodens hidtil største anlæg til produktion af vin. Det lå i det nuværende Israel og kunne producere omkring to millioner liter vin om året ifølge arkæologernes beregninger. Det skriver Haaretz. Anlægget er fundet under udgravninger i den antikke by Yavneh i det centrale Israel. Vinen herfra er formentlig lavet til eksport til hele regionen og fungerede i flere tusinde år, lyder det.

Her ses stedet i Israel, hvor anlægget er fundet.

TV 2 vil afsløre ulovlige omskæringer med skjult kamera, corona påvirker ikke rejsevejledninger længere, og så skal Danmark til et kontroversielt VM
Foto: Menahem Kahana/AFP/Ritzau Scanpix

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.