TV om dødshjælp splitter DR-ledelse

DRs etik-redaktør udtaler kritik af DRs visning af en patients selvmord. Som direkte konsekvens af udsendelsen trækker program-direktøren sig fra udvalgspost. Bestyrelsesmedlem bakker op om kritik

Et selvmord, som blev vist søndag aften på DR 1, sætter spørgsmålstegn ved DRs etiske linje og vækker kritik af ledelsen fra flere sider. Programmet om den 59-årige Craig Ewert, der med sine kone i hånden på en klinik i Schweiz drikker en væske, som afslutter hans liv og sygdom, var for unuanceret og ukritisk over for klinikken Dignitas, der hjalp ham. Det fortæller seernes og lytternes redaktør i DR, Jacob Mollerup. Han fyrer dermed yderligere op under debatterne om både aktiv dødshjælp og DRs etiske linje.

Jeg har noget imod, at programmet giver en så venlig beskrivelse af fænomenet dødsturisme. Klinikken Dignitas har været udsat for en ret hård kritik i udlandet, og det synes jeg skal med, når DR viser en dokumentar af denne slags, siger han.

Det canadiske program, som DR har indkøbt og lavet undertekster på, burde ifølge Jacob Mollerup være blevet fulgt op af en grundig og kritisk debat. Man kunne ganske vist slå over på DR 2 og få en debat om programmet i Deadline efterfølgende.

Det var bedre end ingenting, men ikke tilstrækkeligt. De diskuterede jo slet ikke selvmordsturismen som fænomen, og diskussionen om Dignitas metoder udeblev også, siger Jacob Mollerup.

Mere kritik får DR af DRs programdirektør, Mette Bock. Med øjeblikkelig virkning trækker hun sig som formand for stationens programetik-udvalg. I en mail til udvalget forklarer hun sin beslutning.

Jeg meddelte den øvrige direktion, at jeg stærkt ville fraråde visningen af den centrale dødsscene, da dødsøjeblikket er et meget privat øjeblik, og at DR i sin hidtidige praksis ikke har vist sådanne scener, skriver hun og gør samtidig klart, at generaldirektør Kenneth Plummer undlod at følge hendes anbefalinger.

Mette Bock ønsker ikke at uddybe sin beslutning om at forlade formandspos-ten, og hun vil heller ikke fortælle, hvilke konsekvenser beslutningen får for hendes virke som programdirektør. Seernes og lytternes redaktør Jacob Mollerup er uenig med programdirektør Mette Bock i, at programmet burde have været forelagt DRs Programetik-udvalg.

Der er ikke nogen praksis for, at konkrete udsendelsesbeslutninger nødvendigvis diskuteres i udvalget. Udvalget er blevet sat i verden for at diskutere etiske retningslinjer og principper, og derfor mødes det også blot fem til seks gange om året, siger han og kalder det en interessant situation, at programdirektøren ikke er enig med den øvrige direktion i så væsentlig en beslutning.

Uenigheden om DRs etiske linje findes også i DRs bestyrelse, hvor forfatter og bestyrelsesmedlem Ole Hyltoft er glad for, at DR bragte programmet, mens bestyrelsesmedlem og teolog Katrine Winkel Holm mener, at programmet viste for meget.

Jeg er på linje med Mette Bock. Det er forkert at vise dødsøjeblikket på skærmen. Det er et privat moment, der fortjener respekt. Man behøver ikke at udstille det for underholdningens skyld. Man kan godt vise, hvad en mand tænker uden at vise, hvordan han vælger at dø, siger hun.

DRs generaldirektør, Kenneth Plummer, ønsker ikke at lade sig interviewe om kritikken fra hans kolleger Jacob Mollerup og Mette Bock. Men i en mail skriver han, at han har taget Mette Bocks beslutning til efterretning, og at udsendelsen er et seriøst og relevant indlæg i debatten om aktiv dødshjælp.

ostrynski@kristeligt-dagblad.dk

hall@kristeligt-dagblad.dk

danmark SIDE 2

LEDER side 8