Tyrkiet nægter færøsk præst indrejse

En færøsk præst og dansk statsborger blev i sidste uge nægtet indrejse i Tyrkiet. Det skete i lufthavnen i Istanbul med ”den offentlige sikkerhed” som begrundelse. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) inddrages nu i sagen

En færøsk præst og dansk statsborger kom aldrig ind i Tyrkiet. Han blev tilbageholdt i lufthavnen i Istanbul med ”den offentlige sikkerhed” som begrundelse.
En færøsk præst og dansk statsborger kom aldrig ind i Tyrkiet. Han blev tilbageholdt i lufthavnen i Istanbul med ”den offentlige sikkerhed” som begrundelse. Foto: AA/ABACA.

En færøsk præst og dansk statsborger kom aldrig ind i Tyrkiet, da han mandag i sidste uge landede i Sabiha Gökçen-lufthavnen i Istanbul.

I flere år har færingen ellers arbejdet som præst for en kristen menighed i det eurasiske land, men denne gang blev han af de tyrkiske myndigheder erklæret for en ”utilladelig passager” og i tirsdags sendt retur til København.

Den 33-årige mand havde ”ikke tilladelse at komme ind i Tyrkiet på grund af offentlig sikkerhed”. Det fremgår af udsendelsesdokumenterne, som Kristeligt Dagblad har læst. I papirerne fremgår det dog ikke, hvad sikkerhedshensynet går ud på.

Sagen landede i fredags på udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) bord. Magni Arge, der er stedfortrædende folketingsmedlem for Færøernes Republikanske Parti, Tjóðveldi, har nemlig bedt udenrigsministeren svare på, hvorvidt Udenrigsministeriet har modtaget en forklaring på udvisningen, og om forklaringen i så fald giver udenrigsministeren ”anledning til at tage noget initiativ over for Tyrkiet i denne sammenhæng”.

Af den skriftlige begrundelse fremgår det, at færingen i fire år har ”arbejdet som præst for en kristen menighed i Tyrkiet og deltaget i frivilligt hjælpearbejde blandt kurdere og flygtninge”.

”Han blev i mandags tilbageholdt i lufthavnen i Istanbul, hvor det tyrkiske politi afhørte ham om hans virke i Tyrkiet i tre timer, hvorefter de isolerede ham i en celle i et døgn. Han blev derefter udvist fra Tyrkiet for livstid af sikkerhedsmæssige grunde (’due to security’) og sat på et fly til København, hvor han blev modtaget af det danske politi,” lyder det videre.

Kristeligt Dagblad har været i skriftlig kontakt med den færøske præst, som ikke ønsker at stille op til interview. Hans navn er redaktionen bekendt.

”Jeg anser det som en ret så dramatisk behandling, som manden har fået,” siger folketingsmedlem Magni Arge:

”Jeg kan ikke se, at der findes nogen rimelig begrundelse for det. For han har jo ikke gjort andet, end hvad han har gjort hele tiden. Jeg synes, at både offentligheden og han selv har fortjent at få en ordentlig forklaring på, hvad det her er for noget. Det kan måske også afdække, at der er andre vinde, der blæser i Tyrkiet, end hvad vi tror. Altså, det går hurtigere med ændringen af opfattelsen af mellemfolkelig sameksistens.”

Hvad ønsker du, at udenrigsminister Anders Samuelsen skal gøre?

”Jeg synes, at han skal henvende sig til den tyrkiske regering og få en forklaring på det. Og så synes jeg, at man skal se på, om der er en mulighed for en omstødelse af en livslang udvisning, hvis der ikke er nogen ordentlig begrundelse for det. Så vidt jeg kan se, har han jo ikke begået noget som helst.”

Kristeligt Dagblad forsøgte i går at indhente yderligere oplysninger om sagen hos Udenrigsministeriets Borgerservice og Den Tyrkiske Ambassade i København. Det var dog ikke muligt inden redaktionens afslutning.