Prøv avisen

Tysk skræmmekampagne mod dansk mindretal

Det danske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening står til en nøglerolle ved søndagens valg i delstaten Slesvig-Holsten. Det har fået kansler Merkels parti CDU til at indlede en kampagne med gamle fjendebilleder. Foto: Thierry GachonPHOTOPQRL'ALSACE.

Det danske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening står til en nøglerolle ved søndagens valg i delstaten Slesvig-Holsten. Det har fået kansler Merkels parti CDU til at indlede en kampagne med gamle fjendebilleder

I slutspurten af en valgkamp bliver retorikken ofte særlig skarp ikke mindst hos dem, der har mest på spil. Sådan kan det også opleves for tiden i Tyskland op til søndagens delstatsvalg i Slesvig-Holsten, hvor det siddende regeringsparti, konservative CDU, ifølge meningsmålingerne står til at tabe magten. Og hvor det meget vel kan blive det danske mindretalsparti, Sydslesvigsk Vælgerforening, SSV, der kommer til at levere de afgørende mandater til en ny koalitionsregering med Socialdemokratiet og De Grønne.

LÆS OGSÅ: Besparelser rammer dansk mindretal

Det har sat gang i en skræmmekampagne imod det dansksindede parti. Flere af CDUs kandidater advarer om en danskerkoalition på både plakater og løbesedler på en måde, der får både debattører og politikere til at advare om tonen i debatten.

Der er ingen tvivl om, at det er panik før lukketid. Men der er noget dem og os over kampagnen. Ved at slå på nationale modsætninger er man inde og røre ved nogle helt fundamentale ting omkring det danske mindretals stilling og historiske rolle, siger David Nicolas Hopmann, lektor ved Syddansk Universitet ved Institut for Statskundskab. Han er selv vokset op som en del af det danske mindretal, og han er bekymret for, at der efter valget vil blive gravet nye skyttegrave, hvis danskerne for første gang siden 1864 kommer til at være med til at bestemme i Sydslesvig og Holsten, som han udtrykker det.

SSVs spidskandidat Anke Spoorendonk kalder modstandernes retorik for fladpandet:

Fordi vi kan blive udslagsgivende for et regeringsskifte, tager man alle kneb i betragtning for at skræmme potentielle vælgere og mobiliserer alle de fordomme, man kan komme i tanker om. Det er virkelig en meget primitiv kampagne, hvor man risikerer at ødelægge forholdet til mindretallet af partitaktiske grunde, siger Anke Spoorendonk.

En af de ting, kritikerne forsøger at inddrage i debatten, er SSVs politiske gyldighed med henvisning til, at mindretalspartiet ikke behøver at klare den høje tyske spærregrænse på 5 procent. Sådan har det været siden den såkaldte Bonn-erklæring aftalt mellem Danmark og Tyskland i 1955. SSV står ifølge den seneste meningsmåling til at få 4,5 procent af stemmerne på søndag.

Også Benny Engelbrecht (S), der er formand for Sydslesvigsudvalget i Folketinget, følger valgkampen i den tyske delstat nøje:

Det er jo valgkampsretorik, men der er ingen tvivl om, at det altid er bekymringsvækkende, når et gammelt nag blusser op. Det er et meget afgørende valg og en særpræget situation, fordi det danske mindretal for første gang i mange år kan blive tungen på vægtskålen. Og så ser nogen det som opportunt at udstille en form for mistro til mindretallet, der ligger latent fra gammel tid. Men det er ret afgørende, at retorikken forsvinder hurtigst muligt efter valget, ellers bliver det jo en sten i skoen i den dansk-tyske relation, siger Benny Engelbrecht.

Et af stridspunkterne i delstaten er de danske skoler, som ifølge kritikerne har misundelsesværdigt gode forhold. Den nuværende regering i delstaten besluttede i 2010 at opsige en særlig støtteaftale til de danske skoler, så de nu selv skal finansiere en større del af deres udgifter. Det er i strid med den førnævnte Bonn-erklæring, men er også en af grundene til, at SSV har valgt at støtte Socialdemokraterne og De Grønne i valgkampen, da de lover fuld støtte til mindretalsskolerne. Lektor David Nicolas Hopmann peger på, at CDU måske i virkeligheden har skudt sig selv i foden:

Det danske mindretal er en broget flok, og der er også mange konservative blandt dem. Man kunne sagtens forestille sig et samarbejde med den anden side, men med den nuværende kampagne støder CDU jo en potentiel samarbejdspartner væk, siger han.

Det er ikke første gang, at SSV er udsat for ubehageligheder i forbindelse med et valg. I 2005, da partiet erklærede sig villigt til at støtte en rød-grøn mindretalsregering, modtog Anke Spoorendonk dødstrusler og var i en periode under politibeskyttelse.