Uden russisk gas har Danmark stadig et par esser i baghånden

Hvis Europa eller Rusland vælger at kappe gasbåndene, vil begge parter rammes hårdt. Hvis det skulle ske, har Danmark har dog en række knapper at trykke på

Indtil 2019 var Danmark selvforsynende med naturgas, men en påkrævet renovering af Tyra-platformen, der hentede store mængder gas op fra Nordsøen, tvang Danmark til at importere gassen fra Tyskland, der primært er forsynet fra Rusland. På billedet ses Nord Stream 1-gasrørledninger i Lubmin, Tyskland.
Indtil 2019 var Danmark selvforsynende med naturgas, men en påkrævet renovering af Tyra-platformen, der hentede store mængder gas op fra Nordsøen, tvang Danmark til at importere gassen fra Tyskland, der primært er forsynet fra Rusland. På billedet ses Nord Stream 1-gasrørledninger i Lubmin, Tyskland. . Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tiden er inde til frigørelse fra russisk gas.

Det var meldingen fra regeringen på et pressemøde søndag aften. Om det betyder i morgen, om en måned eller om flere år, vides ikke, men allerede nu skal indbyggere og industri forberede sig på, at det kan blive en realitet. I mandags truede den russiske vicepremierminister, Alexander Novak, ifølge Ritzau med at lukke gasledningen Nord Stream 1, der forbinder Rusland og Europa med russisk naturgas – og i går svarede EU-Kommissionen med en målsætning om at reducere købet af russisk gas med to tredjedele inden årets udgang.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

I Danmark varmer omkring 380.000 gasfyr lige nu huse op i de kolde martsnætter, ligesom store dele af industrien også bruger gas. Indtil 2019 var Danmark selvforsynende med naturgas, men en påkrævet renovering af Tyra-platformen, der hentede store mængder gas op fra Nordsøen, tvang Danmark til at importere gassen fra Tyskland, der primært er forsynet fra Rusland. Tyra-feltet skulle egentlig være åbnet igen til sommer, men coronakrisen har i første omgang udskudt det til sommeren 2023, og derfor kan gassen i Nordsøen ikke bruges som erstatning her og nu.

Så hvad kan Danmark gøre, hvis Rusland eller Europa lukker for den russiske gastilførsel?

Der lurer muligvis en norsk håndsrækning til efteråret. Lige nu er en færdiggørelse af gasrørene Baltic Pipe, som er en gasforbindelse mellem Norge og Polen igennem Danmark, undervejs. Her har Polen kontrakt på 8 ud af 10 milliarder kubikmeter gas, og derfor er der mulighed for at købe de sidste to. Det er dog ikke givet, at det kan lade sig gøre for Danmark, men energiordfører hos De Konservative Katarina Ammitzbøll er optimistisk.

”Vi har stor interesse i, at Danmark kan lægge billet ind på det. Det er der, jeg ser den store løsning. Vi skal bruge 1,2 milliarder kubikmeter gas, og hvis de kan levere to, så har vi jo det, vi skal bruge. Nu skal vi sikre os, at den ikke bliver forsinket,” siger Katarina Ammitzbøll med henvisning til, at gasrørene tidligere er blevet forsinket, da der skulle tages hensyn til forskellige slags truede mus.

Før Baltic Pipe står færdig tidligst i oktober, kan det dog blive nødvendigt at kigge på andre alternativer til dansk energiforsyning. I Tyskland har regeringen udsat udfasningen af kul, og det kan ifølge Katarina Ammitzbøll måske blive nødvendigt i Danmark, selvom vi ikke er der endnu.

”Vi stopper den hurtige udfasning af kul og olie, for nu gælder det om at være selvforsynende og mindre afhængig af russisk gas. Det er på pengepungen, vi rammer Putin bedst. Vi skal også se på, hvordan vi sætter endnu mere tempo på den grønne omstilling. I Danmark har vi rigtig mange grønne løsninger,” siger Katarina Ammitzbøll. De fleste løsninger med vedvarende energi er dog løsninger på længere sigt, men ordføreren fremhæver blandt andet biogas som en faktor, der hurtigt kan blive afgørende.

Netop biogas virker som en oplagt energikilde i den nuværende situation. Ifølge en pressemeddelelse fra Biogas Danmark vil den inden for fem år kunne dække hele det danske gasforbrug, hvis tingene flasker sig. Ifølge Jakob Zinck Thellufsen, der er civilingeniør og lektor ved Aalborg Universitet, er der et vist potentiale i den grønne gas.

”Vi har det sidste års tid udvidet den mængde biogas, vi har i vores energisystem. En stor del af det er opgraderet, hvilket vil sige, at det har tilsvarende kvalitet som naturgassen fra Nordsøen. Det vil derfor mere eller mindre kunne erstatte russisk gas en til en,” siger Jakob Zinck Thellufsen.

”Spørgsmålet er så, hvor meget vi kan producere. Kortsigtet er det ikke nok, hvis de lukker den russiske gas i morgen. Lige nu er andelen af biogas i netværket over 20 procent. Med den nuværende gaspris bliver biogas mere konkurrencedygtigt, så der er et incitament til at opskalere produktionen,” siger Jakob Zinck Thellufsen.

Ifølge lektoren er det dog afgørende at accelerere udfasningen af gasfyr rundt omkring i danske husstande. Her er omlægning til fjernvarme eller varmepumper idealet, som han mener burde have haft større fokus de seneste 5-10 år.

I en mail oplyser Klima,Energi- og Forsyningsministeriet, at der allerede ydes økonomisk hjælp til borgere med gasfyr, så de kan få udskiftet til fjernvarme. Det har ikke været muligt at få et interview med klimaminister Dan Jørgensen (S), men i et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad skriver ministeren:

”Vi planlægger efter mange scenarier. I søndags indgik regeringen en bred aftale om, at Danmark skal blive uafhængig af russisk gas. Vi skal udfase naturgas hurtigere og sætte turbo på den vedvarende energi, men vi undersøger også, hvad vi ellers har af muligheder. Derfor er der ingen døre, der er lukkede, men jeg vil understrege, at fremtiden er i den grønne omstilling – ikke i de sorte brændstoffer,” skriver Dan Jørgensen.

Vil du modtage de seneste artikler per mail, når Kristeligt Dagblad har skrevet nyt om krigen i Ukraine? Så skriv dig op her.