Prøv avisen

Udenlandske hjemløse kæmper for at holde varmen

Når udenlandske hjemløse ikke kan få plads på et herberg, sover de blandt andet under forhold som på billedet. Her har en rumænsk hjemløs indrettet en soveplads i en brusekabine i en forladt lagerbygning på Amager i København. Billedet er fra december, hvor Kristeligt Dagblad dokumenterede, hvordan en gruppe rumænske migranter bor under kummerlige forhold. – Foto: Søren Staal.

500 udenlandske hjemløse i København må deles om 50 sovepladser. Resten overnatter i parker og på varmeriste. Socialministeren vil nu mødes med sociale organisationer for at drøfte problemet

Det var et problem sidste år. Og året før. Og nu igen i år.

Udenlandske hjemløse i hovedsagelig København kæmper en desperat kamp for at holde varmen i vinternætterne. Og denne weekend tegner situationen særligt kritisk med forventede temperaturer ned til 15 frostgrader.

LÆS OGSÅ: Udenlandske hjemløse søger ly på herberger

De udenlandske hjemløse fra primært Rumænien og andre østeuropæiske lande har på grund af deres manglende danske statsborgerskab ikke ret til at overnatte på etablerede herberger i hovedstadsområdet. Derfor søger de mod de to nødherberger, der er oprettet til at huse dem: Nattely i Bavnehøj Kirke på Vesterbro og Den Kolde Næse på Amager.

De to herberger kan til sammen huse maksimalt 50 overnattende personer. Det svarer til hver 10. af de 500 udenlandske hjemløse, som anslås at opholde sig i København. Resten er henvist til at sove i parker og på gaden. Sidste år kunne de også overnatte på herberget En Varm Seng, men det lukkede i oktober på grund af konkurs.

Så koldt, som det er nu, er behovet for flere sovepladser akut, fordi det jo er livsfarligt at ligge udenfor. Vi må afvise personer hver aften og gjorde det også sidste uge, hvor der ikke var lige så koldt, siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær, som driver Den Kolde Næse med plads til 20 personer.

OgsåNattely, der drives af Kirkens Korshær, Projekt Udenfor og Missionen blandt Hjemløse, må hver aften afvise hjemløse, når herberget åbner klokken 23. Herberget fungerer med støtte fra Socialministeriets særpulje Nødovernatningspladser til hjemløse i vintermånederne, men ifølge Mia Sørup, sekretariatschef i Missionen blandt Hjemløse, er det ikke løsningen at oprette midlertidige sovepladser. Der skal tænkes mere langsigtet.

Nu er der bidende koldt med frost, men problemet er her året rundt på grund af Europas frie bevægelighed. Vi beder ikke om en hel masse flere penge, eller at udenlandske hjemløse skal have de samme goder som danskerne, men der må laves en strategi på området. Det er lappeløsninger år efter år, men problemet bliver altså ved med at være her, siger hun.

De tre organisationer bag Nattely inviterede i december socialminister Karen Hækkerup (S) til at drøfte problemstillingen, men har indtil nu ikke haft held til at arrangere et møde. Men efter at Kristeligt Dagblad i går henvendte sig til ministeren, reagerer hun nu skriftligt over for organisationerne:

Hvis I, som det fremgår af jeres udtalelser i medierne de sidste dage nu, hvor kulden for alvor er sat ind, oplever et behov for at drøfte jeres synspunkter direkte med mig, vil jeg gerne mødes med jer. Jeg vil dog understrege, at regeringens holdning, sådan som jeg også har tilkendegivet i vores brevveksling tidligere, fortsat er, at det danske sociale system er målrettet personer, der har lovligt ophold i landet. Mit ministersekretariat vil snarest kontakte jer med henblik på at aftale et møde-tidspunkt, skriver socialministeren.

De Radikales socialordfører, Marlene Borst Hansen, ønsker også at mødes med de sociale organisationer, da der er behov for en løsning på situationen.

Det er helt rigtigt, at der skal en langsigtet strategi til for at løse det her. Men det er et politisk kildent emne, for mange af de udenlandske hjemløse er her illegalt. Politiet må bruge ressourcer på at sende de illegale hjem, men vi har også et socialt ansvar for, at ingen udenlandske hjemløse sover i rendestenen hverken de illegale eller de, som er her lovligt. Derfor har vi afsat penge til nødherberger.

gehlert@k.dk