Udenlandske pengemænd har fået øje på dansk landbrug

Danske landbrug opkøbes af globale investorer, og erhvervets fremtid lægges i hænderne på folk, der ikke nødvendigvis har interesse i landdistrikternes udvikling

Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener ikke, der er noget i vejen med, at udlændinge ejer og driver landbrug i Danmark. "Danskere opkøber og driver også landbrug i andre lande. Når det er sagt, skal der stadig være mulighed for, at danske landmænd kan drive landbrug i Danmark, og at unge landmandsuddannede med en drøm om at blive selvstændige producenter stadig skal have mulighed for det," siger han.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) mener ikke, der er noget i vejen med, at udlændinge ejer og driver landbrug i Danmark. "Danskere opkøber og driver også landbrug i andre lande. Når det er sagt, skal der stadig være mulighed for, at danske landmænd kan drive landbrug i Danmark, og at unge landmandsuddannede med en drøm om at blive selvstændige producenter stadig skal have mulighed for det," siger han. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

På hjemmesiden for den globale investeringsvirksomhed Farm Company A/S får udenlandske pengemænd 10 gode råd til, hvorfor det er smart at opkøbe dansk land. Råd nummer fem lyder således: ”I modsætning til andre lande, som har restriktioner på udenlandske opkøb, kan investorer frit erhverve landbrugsland i Danmark.”

Konsortiet har netop købt sit ottende landbrug i Sydjylland – en gård ved Hovborg, skriver LandbrugsAvisen.

Det er landbrugsmægler Palle Jespersen, der har stået for salget, og ifølge ham ender opkøbene ofte med, at en dansk landmand ansættes til at drive gården.

”Dansk landbrug står i et generationsskifte, men for unge landmænd er det svært at låne penge, og det åbner jo for udenlandsk kapital,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Det er den engelske rigmand David John Hughes, som ejer aktiemajoriteten i Farm Company A/S, men konsortiet tæller også investorer fra Hongkong og Holland. Den i Schweiz bosiddende dansker Jens Ohnemus er bestyrelsesformand i firmaet. Det har ikke været muligt at få en kommentar.

Også udenlandske pensionskasser har opdaget fidusen med at opkøbe danske besiddelser, og formand for Familielandbruget Lone Andersen, der også er viceformand i erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, undrer sig over, at Danmark har en restriktiv holdning til, hvem der må købe sommerhusgrunde, men ikke til, hvem der overtager landbrugslandet.

”Reelt er der ingen, der har et overblik. Men det kan gå hurtigt. Det har vi set i andre lande,” siger Lone Andersen, der i det tidligere Østtyskland har oplevet landmænd, der nærmest var spærret inde af udenlandske opkøbere.

”Rundt om denne ene landmand havde tre milliardærer købt al jorden. De ejede tusindvis af hektar. Til gengæld var det jo ikke dem, der holdt liv i lokalsamfundet. Og med liberaliseringen af landbrugs-loven den 1. januar 2015 blev Danmarks jord de facto sat til salg for hele verden,” siger Lone Andersen, som opfordrer regeringen til i det mindste at registrere køberne.

”Ellers kan loven ikke evalueres, og man ved derfor ikke, om det er ved at løbe løbsk.”

Forfatter Kjeld Hansen, som er aktuel med debatbogen ”Farvel til dansk landbrug”, ser i det hele taget lokalsamfundene kæmpe mod effekten af stordrift.

”Passer vi ikke på, ender det med, at jordene opkøbes spekulativt, og der sættes en dansk driftsleder på. Derefter hentes der medhjælpere ind fra et sted i verden, hvor de er billige, og så producerer man svin. Men det er der ingen kultur i og ingen livsværdi.”

Fødevareminister Mogens Jensen (S) oplyser på mail, at regeringen nu har nedsat en ekspertgruppe, der skal se på sagen.

”Jeg mener ikke, der er noget galt i, at udlændinge ejer og driver landbrug i Danmark. Danskere opkøber og driver også landbrug i andre lande. Når det er sagt, skal der stadig være mulighed for, at danske landmænd kan drive landbrug i Danmark, og at unge landmandsuddannede med en drøm om at blive selvstændige producenter stadig skal have mulighed for det. Derfor har regeringen netop nedsat en ekspertgruppe, der skal kigge på landbrugets økonomi,” siger han.