Udenrigsminister åbner for øget indvandring fra Afrika

Lavere fødselsrater får Kristian Jensen (V) til at åbne for "intelligent immigration" fra Afrika.

600 millioner afrikanere skal ud på arbejdsmarkedet de kommende år, og antallet af europæere falder på grund af de lave fødselsrater.

Det får nu udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at erklære sig åben for det, han betegner som "intelligent immigration" til Europa.

Han kalder migration for den største udfordring for Vesten i det 21. århundrede, skriver Kristeligt Dagblad.

- Det kræver, at vi tillader migration på baggrund af uddannelser, jobmuligheder og kompetencer. De folk, der skal emigrere hertil, kunne lige så godt komme fra nogle af de afrikanske lande, siger han til Kristeligt Dagblad.

Kristian Jensen forudser, at udsigterne til en dårlig økonomisk fremtid vil få afrikanere til at emigrere.

Han mener derfor, at man skal forsøge at forbedre levevilkårene i de afrikanske lande. Samtidig skal man forsøge at skaffe samarbejdsaftaler med flere afrikanske lande på samme måde, som det er lykkedes Spanien at få et samarbejde med Marokko.

Det samarbejde har bremset den tidligere meget store flygtningestrøm derfra.

- Vi står ikke alene med hatten i hånden. Vi har også noget at tilbyde den modsatte vej, siger Kristian Jensen.

Udmeldingen vækker opsigt i Socialdemokratiet, hvor integrations- og udlændingeordfører Dan Jørgensen kalder den "malplaceret".

- Vi har en situation, hvor vi har store problemer med integration i Danmark, og hvor dansk arbejdskraft bliver presset på lønninger og nogle gange ryger helt ud af arbejdsmarkedet.

- Så der er en række årsager til, at vi nok ikke skal gøre os store anstrengelser for at få endnu flere udlændinge til Danmark. Det er åbenbart det, regeringen vil, siger han til Ritzau.

Dan Jørgensen mener samtidig, at man næppe hjælper de afrikanske lande ved at hente veluddannede personer til Europa.

Han vil nu kalde udenrigsministeren i samråd for blandt andet at få svar på, hvad konsekvenserne vil være for det danske arbejdsmarked.

Også i Dansk Folkeparti ryster man på hovedet. Her kalder retsordfører Peter Kofod Poulsen udmeldingen for "håbløst naiv".

- Selv om nogle måske på papiret har en høj uddannelse, der kan minde om uddannelser her i landet, vil man se, at der er så store forskelle, at mange af dem slet ikke kommer i arbejde, siger han til Kristeligt Dagblad.