Prøv avisen

Udenrigsminister opfordrer til hurtig konsekvens af brexit

De britiske politikere skal hurtigt tage konsekvensen af befolkningens beslutning, siger Kristian Jensen.

Storbritanniens farvel til det europæiske samarbejde bliver dyrt for Danmark. Ikke kun i kroner og ører, men også politisk.

For med Storbritannien ude af EU, mister Danmark en vigtig allieret, siger den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), da han ankommer til ministerrådsmøde i Luxembourg.

- Storbritannien og Danmark har været allierede i lang tid. Vi kom ind i EU sammen, og nu skilles vores veje, siger han.

- Vi kommer til at miste en allieret, som har stået sammen med Danmark i lang tid, og derfor er det ikke bare ærgerligt for dansk økonomi, men også for Danmarks mulighed for at få politisk indflydelse.

På et EU-topmøde i februar fik nu afgående premierminister i Storbritannien, David Cameron, forhandlet en aftale med EU, som blandt andet gav Storbritannien mulighed for at indeksere de børnechecks, der eksporteres fra Storbritannien til børn, der bor i andre EU-lande.

Aftalen ville kun træde i kraft, hvis briterne besluttede at blive i EU, så med det britiske nej er aftalen bortfaldet.

Det var ellers en aftale, som også Danmark så store fordele i.

- Aftalen er bortfaldet, men selv om situationen er anderledes nu, er Danmarks interesser de samme, garanterer Kristian Jensen.

Boris Johnson, der har ledet den britiske forlad-EU-kampagne, siger, der ikke er nogen grund til at forhaste sig lige nu med at komme ud af EU.

Men Storbritannien skal iværksætte exit-proceduren som beskrevet i EU-traktaten så hurtigt som muligt, hedder det i en fælles udtalelse fra fire topledere i EU.

Kristian Jensen er enig i, at de britiske politikere hurtigt skal tage konsekvensen af afstemningen.

- Jeg synes, at signalet fra den britiske befolkning var ret klart, og politikerne i Storbritannien bliver nødt til at leve op til den beslutning, de bad vælgerne tage. Jeg synes, at de skal respektere vælgernes beslutning, siger han.