Udlændinge skal betale 3000 kroner for danskprøve

Religiøse forkyndere og udlændinge, der søger familiesammenføring i Danmark, skal fra næste år bestå en danskprøve. Gebyret for at tage prøve bliver omkring 3000 kroner

Finansminister Claus Hjort Frederiksen offentligører finanslovsforslaget 2010 på et pressemøde tirsdag middag d.25. august 2009 i Finansministeriet.-
Finansminister Claus Hjort Frederiksen offentligører finanslovsforslaget 2010 på et pressemøde tirsdag middag d.25. august 2009 i Finansministeriet.-. Foto: Keld Navntoft.

Omkring 3000 kroner. Det skal udlændinge betale for at tage en ny, obligatorisk prøve, som er med til at afgøre, om de kan få ophold i Danmark.

Det fremgår af det forslag til finanslov for 2010, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde i går.

Prøven – den såkaldte indvandringsprøve – har været i støbeskeen siden 2006, men ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger skulle arbejdet nu være så langt, at testen indføres til foråret.

Meningen er så, at alle religiøse forkyndere samt alle udlændinge, der søger om familiesammenføring med en dansk ægtefælle, skal bestå prøven, der tester deres danskevner samt viden om danske samfundsforhold. En bestået prøve bliver med andre ord en af betingelserne for at opnå ophold i Danmark.

Dog behøver borgere, der bliver familiesammenført via EU-reglerne efter et arbejdsophold i et andet EU-land, ikke at tage den nye prøve.

Ifølge finanslovsforslaget er det meningen, at driften af prøven skal finansieres af gebyret. Og da det forventes, at 1500-2000 vil tage prøven hvert år, lander prisen ifølge finanslovsforslaget på omkring de 3000 kroner.

Men det er et ublu beløb, mener Anne Marie Voldborg, konstitueret formand for foreningen Ægteskab Uden Grænser.

– Efterhånden er udlændingeloven skruet sådan sammen, at det kun er de bedre bemidlede – dem med enten kapital eller en høj løn – der kan komme til landet. Og derfor må helt almindelige danskere, der gifter sig med udlændinge, bosætte sig i udlandet, påpeger hun.

Marianne Jelved, der er De Radikales udlændinge- og integrationsordfører, undrer sig "meget" over størrelsen på prøvegebyret og vil derfor stille en række spørgsmål til beregningerne. Selve prøven bryder hun sig slet ikke om.

– Vi er ikke tilhængere af den type metoder. For os er det afgørende, at danske statsborgere kan bo her med deres ægtefælle og børn. Og vi mener ikke, at det er nødvendigt med prøver, der godtgør, at de er berettigede til at følge med deres ægtefælle til Danmark.

Holland har i flere år haft en lignende prøve – ligeledes med brugerbetaling. I 2007 var gebyret ifølge Ritzau 350 euro svarende til godt 2600 kroner.

Ifølge Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Karsten Lauritzen, er det "et fornuftigt princip", at de, der tager prøven, også skal betale omkostningerne.

– Og hvis man består, så får man jo også ganske meget ud af det, påpeger han.

Det helt præcise gebyr for indvandringsprøven bliver fastsat i et lovforslag, som regeringen ifølge finanslovsaftalen ventes at fremlægge inden nytår.

agger@kristeligt-dagblad.dk