Udlændinge deler nøglen til venskab med danskere

Meld dig ind i et kor og gå efter fynboer eller jyder. Sådan lyder rådene fra en amerikansk konsulent til udenlandske tilflyttere, der søger danske venner

En rapport fra organisationen InterNations fremhæver Danmark som det land, hvor det er sværest at få lokale venner.
En rapport fra organisationen InterNations fremhæver Danmark som det land, hvor det er sværest at få lokale venner. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Politikeren Sofie Hæstorp Andersen (S) forsøger at forsvare danskerne over for de udenlandske gæster på stolerækkerne foran hende. De er kommet for at få gode råd til at få danske venner, og formanden for Region Hovedstaden er kommet for at få dem til at blive i landet lidt længere end sædvanen.

”Når du først har lært en dansker at kende, vil du ikke have lyst til at forlade landet igen,” forsikrer hun de omkring 100 fremmødte.

Vi er på den årlige International Day, der for nogle uger siden fandt sted i København. Publikum er kommet for at høre oplægget ”Making friends and dating in Denmark: The secret rules”.

Deltagerne har hudfarver og smil i alle nuancer, men for de fleste udlændinge, der kommer til Danmark, forstummer glæden ved opholdet i mødet med danskerne. Tal fra Danmarks Statistik viser, at knap en tredjedel af dem, der kommer til fra udlandet for at arbejde, forlader landet igen inden for de første tre år. En ny rundspørge blandt udlandsarbejdere rummer en mulig forklaring. I 2019-udgaven af ”Expat Insider” får danskerne dumpekarakterer for evnen til at få udlændinge til at føle sig godt tilpas. Rapporten fra organisationen InterNations fremhæver samtidig Danmark som det land, hvor det er sværest at få lokale venner.

Kay Xander Mellish tænder sin mikrofon. Hun kom til Danmark fra USA for over 15 år siden og står blandt andet bag bogen ”How to live in Denmark”. Nu deler hun de ”hemmelige regler” for, hvordan man lirker danskernes hjerter op.

”Danskerne tager venskab meget seriøst. Mange af deres venskaber varer længere end deres ægteskaber, og de kan de godt finde på at sige...,” siger Kay Xander Mellish og imiterer så en dansker:

”...altså, jeg vil virkelig gerne være din ven, men det er mere ansvar, end jeg har tid til at tage.”

Hendes råd lyder blandt andet, at man bør melde sig ind i et kor: ”Danskerne elsker at synge.”

For at få venner skal man gå i aftenskole, og så fungerer fritidsaktiviteter bedre, hvis der også kommer andre end københavnere, tilføjer hun.

”Danskerne prioriterer det at se deres familie højt, så gå efter fynboerne eller jyderne, hvis du bor i København. De skal ikke hele tiden drikke kaffe med deres mor eller onkel, de har ikke det samme netværk af venner tilbage fra skoletiden. Derfor er de mere åbne for nye venskaber.”

Darwin James er kommet til fra Chennai i Indien og deler arbejdsplads med danskere fra hele landet. I løbet af det halvandet år, han har boet i Danmark, er det bare ikke lykkedes for ham at mødes med én eneste dansk kollega efter arbejde.

”Jeg har ikke lyst til at skyde skylden på nogen, for jeg kan godt forstå det, hvis det handler om, at de har deres eget liv og ikke har tid,” siger Darwin James, som i Indien har været vant til en kultur, hvor man inviterer sine kolleger ud at spise.

”Mine danske kolleger spørger mig ikke, om vi skal ses efter arbejde, og jeg går ikke bare selv over til dem og spørger. Jeg ved jo ikke, hvordan de vil reagere.”

Muligheden for at knytte venskaber er den allerstørste bekymring for udlandsarbejdere over hele verden, ligesom Danmark ligger næstsidst af alle 64 lande i undersøgelsen i kategorien ”letheden ved at falde til”.

”Det er ikke, fordi danskerne ikke vil. Det tager bare tid at bygge tillid op som udlænding hos danskerne,” siger Kay Xander Mellish, som opfordrer til, at man bliver et kendt ansigt i den lokale fodboldklub eller bliver hængende til kaffe eller øl, når hækle-klubbens ugentlige møde er ovre.

”Det er sådan, man får venner i Danmark, for danskerne tager sjældent selv initiativ.”

En anden amerikaner ved arrangementet bekræfter den tese. Alyssa Dyrcz er flyttet til København med sin mand fra Chicago, og hun arbejder som HR-chef i et krydstogt-firma i Københavns Havn. Også hun oplever danskerne som lukkede. Men hun værdsætter det venskab, de åbner for, hvis man er tålmodig.

”Når du først får en dansk ven, ved du, at det er en rigtig ven. Amerikanere har lettere ved at knytte venskaber, men venskaberne er mere overfladiske,” siger hun.

Hun bliver præsenteret for Danmarks bundplacering i rundspørgen blandt udlandsarbejdere. Og så smiler hun.

“Når du flytter til et andet land, skal du selv være med til at gøre det til en positiv oplevelse. Du kan ikke bare forvente, at det vil blive det samme som i dit hjemland. Så måske handler de negative karakterer mest om det danske vejr.”