Udlændingepolitik er tabt som en borgerlig vindersag

Væsentlige dele af Socialdemokratiets udlændingeudspil kan ikke realiseres af Danmark alene, siger regeringen. Den kritik kan Mette Frederiksen (S) tage helt roligt, for på 20 år er begrebet realisme blevet meget udvandet i udlændingepolitikken. Og regeringen er ved at miste sit største politiske aktiv – den stramme udlændingepolitik

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, præsenterede i går sit partis udlændingeudspil sammen med blandt andre politisk ordfører Nicolai Wammen og udenrigsordfører Nick Hækkerup (th.). –
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, præsenterede i går sit partis udlændingeudspil sammen med blandt andre politisk ordfører Nicolai Wammen og udenrigsordfører Nick Hækkerup (th.). – . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Næ, Socialdemokratiet har ikke svar på, hvilke nordafrikanske lande Danmark skal oprette modtagecentre for spontane asylansøgere i. Partiet har ikke svar på, om FN vil acceptere, at Danmark sender godkendte flygtninge til andre lejre, når Danmark har taget sin selvbestemte kvote.

Der er end ikke svar på, hvor mange flygtninge Danmark skal tage imod og integrere inden for denne kvote. Det må alt sammen vise sig senere.

Pressen stillede i går de kritiske spørgsmål til Socialdemokratiets nye flygtningeudspil ”Retfærdig og realistisk”, men fik ikke svar. Det er ikke så usædvanligt. Ligesom det er set før, at en regering kritiserer et oppositionsudspil for at være helt urealistisk, uanset at regeringen er enig i dets intentioner.

Det usædvanlige er, at Socialdemokratiet med gårsdagens udspil har rykket sig meget længere i udlændingepolitikken, end nogen havde drømt om eller haft mareridt om for blot få år siden. Verdens udvikling har betinget, at Socialdemokratiet nu stiller med forslag, der på lange stræk er identiske med tidligere forslag fra Dansk Folkeparti og overhaler regeringen højre om.

Hovedidéen er, at det i fremtiden skal være umuligt at søge asyl spontant i Danmark. Kommer asylansøgere alligevel hertil, skal de returneres til et modtagecenter i et tredjeland, formentlig i Afrika, mens de danske myndigheder behandler asylansøgningen.

Regeringen har tidligere argumenteret for noget lignende, men lægger dog i sit regeringsgrundlag vægt på, at der skal findes en international løsning for indretningen af Fort Europa. Det er ikke nogen betingelse for Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet kunne næppe have ønsket sig bedre reaktioner end gårsdagens fra regeringen om, at udspillet er ”urealistisk.” For de sidste 20 års udlændingedebat har i praksis udvandet begrebet realisme. Gang på gang har det lydt, at en ny regel ikke kunne lade sig gøre på grund af menneskerettighederne eller bare praktisk var uigennemførlig.

Det gælder lige fra den oprindelige 24-årsregel for familiesammenføringer, udvisningsregler for kriminelle, over permanent grænsekontrol til den aktuelle strid om et udvidet maskeringsforbud.

De mange eksempler på stramninger, som i princippet var umulige, men alligevel blev til noget, har formentlig gjort store dele af vælgerkorpset immunt over for det kan ikke lade sig gøre-argumentet.

Regeringen har, selvom den har haft alle muligheder for at forudse det socialdemokratiske udspil, ikke kunnet finde sine egne ben i reaktionen på det. På den ene side er kritiske indvendinger og spørgsmål sagligt set relevante. Det er indlysende ikke let at oprette modtagelejre i et nordafrikansk land. Var det tilfældet, havde regeringen etableret dem for længe siden.

På den anden side har regeringen haft meget svært ved selv at gennemføre juridisk holdbare udlændingepolitiske stramninger på det seneste. Før jul var man ifølge godt oplyste kilder klar til at imødekomme Dansk Folkepartis krav om et ”paradigmeskifte” i asylpolitikken, selvom det udfordrede konventionerne.

Det var ikke godt nok for støttepartiet, og regeringen satser nu på at komme igennem med internationale reformer af hele menneskerettighedssystemet. Den politiske stemning i Europa går i regeringens retning, som flere eksperter nævner i dagens avis, og der kan komme nye aftaler, men næppe inden førstkommende folketingsvalg.

Derfor fremstår udlændingepolitikken, som i et par årtier har været en vindersag for de borgerlige partier, ikke sådan længere. Socialdemokratiets udspil er et valgoplæg, som partiet kan bruge offensivt. Dansk Folkeparti er positiv over for det, men DF-formand Kristian Thulesen Dahl virker også forståeligt bekymret for en valgkamp, hvor vælgerne får svært ved at se forskel på de to partier. I hvert fald opfordrer han i sit ugebrev til forhandlinger her og nu.

De kommer nok ikke. Vist er der kritik fra Socialdemokratiets støttepartier, men det kan Mette Frederiksen (S) tage helt roligt. Hun vil op til næste valg igen og igen tale om ”mandaternes logik” som argument for, at hendes plan sagtens kan gennemføres med de borgerlige partier, uanset hvad støttepartierne mener.