Prøv avisen

Udsatte frygter at blive glemt i finanslov

Hjemløse er blandt de udsatte, som kan blive ramt, hvis det ikke lykkes at finde flere penge på finansloven for 2020. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Satspuljen er væk, og det skaber uvished hos projekter, der hjælper ensomme, hjemløse og andre udsatte. Socialminister Astrid Krag (S) lover afklaring.

Når livet er svært, så kan der være hjælp at hente hos en af landets mange rådgivninger.

Drikker mor og far, bliver ensomheden umulig at bære, eller er familien havnet i bundløs gæld, så er der et menneske i den anden ende, som ikke bare lytter, men også kan give et brugbart råd.

Det tilbud benytter tusindvis af børn og voksne sig af hvert år, men fra nytår risikerer det at blive sværere at finde rundt i junglen af gratis rådgivninger, for da løber RådgivningsDanmark tør for penge.

- Vi er udsatte borgeres garant for faglighed og etik. Sidste år kontaktede 370.000 mennesker i en kompliceret livssituation en af de 50 rådgivninger, som er medlem hos os, siger sekretariatschef Trine Nyby.

RådgivningsDanmark kvalitetsstempler rådgivninger, og er et af flere projekter på børne- og socialområdet, der er kommet i klemme, efter at den tidligere regering i 2018 nedlagde satspuljen.

Det skete i kølvandet på afsløringen af Britta Nielsens svindel med puljen, og i stedet blev det besluttet, at udsatte skulle hjælpes på finansloven.

Stor er skuffelsen derfor blandt organisationer over, at der i den nye regerings forslag til finansloven for 2020 kun er afsat 1,3 milliarder over de kommende fire år. Det er betydeligt mindre end det beløb, der var til fordeling i satspuljen.

Formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen peger på, at det rammer udsatte bredt - herunder de mest sårbare som hjemløse og misbrugere.

Ikke alene her og nu, men også den mere langsigtede indsats på socialområdet er i fare.

- Det er skuffende, når nu regeringen har lagt vægt på, at det ikke kun er "hr og fru Jensen", der skal have mere velfærd, men også udsatte borgere, siger Jann Sjursen.

I Kirkens Korshær er chef Helle Christiansen tilfreds med, at satspuljen er fortid, for der er behov for et andet system med faste tilskud. Men hun er skuffet over regeringens udspil.

- Dengang fik vi at vide, at når puljen blev nedlagt, så ville det betyde en "motorvej ind i finansloven". Men når vi nu ser forslaget, så er det skrumpet ind til en cykelsti, siger Helle Christiansen.

Især håber hun, at der under de kommende forhandlinger mellem regeringen og dens støttepartier bliver fundet flere penge til den natcafé, som Kirkens Korshær driver på Nørrebro i København.

- Vi oplever et enormt pres. Det kan være hjemløse, som ikke har andre steder at gå hen, når de udskrives fra en indlæggelse på hospitalet, eller hjemløse, som politiet har fundet på gaden i en elendig forfatning, siger Helle Christiansen.

Forhandlingerne om finansloven går for alvor i gang efter efterårsferien. Socialminister Astrid Krag (S) oplyser, at hun har inviterer alle partier til drøftelse af, hvordan beløbet på socialområdet fordeles.

- Resultatet af drøftelserne vil give klarhed for projekter og organisationer, skriver hun til Ritzau.

Tidligere i denne uge har SF foreslået, at der oprettes en pulje på 500 millioner kroner reserveret de mest udsatte.

Det forslag ønsker ministeren ikke at tage stilling til på nuværende tidspunkt, for det drøftes bedst ved forhandlingsbordet.

/ritzau/