Politikere vil have medier og magthavere til at samarbejde

Et ”forpligtende samarbejde” mellem medier og politikere skal bidrage til at øge tilliden til de to grupper, mener S-regeringen og dens støttepartier. Det kræver en uddybning, siger mediefolk

Befolkningens tillid til politikere og medier kunne være bedre, end den er, og det italesætter regeringen og støttepartierne i et såkaldt forståelsespapir. Ulrik Haagerup fra Constructive Institute er enig i, at forholdet mellem politikere og journalister bør debatteres, men han mener ikke, at samarbejdet skal være forpligtende.
Befolkningens tillid til politikere og medier kunne være bedre, end den er, og det italesætter regeringen og støttepartierne i et såkaldt forståelsespapir. Ulrik Haagerup fra Constructive Institute er enig i, at forholdet mellem politikere og journalister bør debatteres, men han mener ikke, at samarbejdet skal være forpligtende. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Befolkningens tillid til politikere og medier er i bund, og det samme er tilliden til offentlige institutioner som eksempelvis Skat. Skal den tillid genopbygges, er der brug for et forpligtende samarbejde mellem medier og politikerne.

Sådan står der i det såkaldte forståelsespapir, som Socialdemokratiet har udformet sammen med De Radikale, Enhedslisten og SF, og som sætter rammerne for den nye regerings politik. Hvad der konkret skal ske, står ikke nærmere beskrevet.

SF’s gruppeformand og medieordfører Jacob Mark har siddet med under regeringsforhandlingerne. Han forklarer, at det konkrete indhold i det forpligtende samarbejde skal udformes i ”det, der forhåbentlig bliver et nyt medieforlig”, siger han. Men han har et par bud på, hvad der kan ske:

”Noget, der kunne være en vej, er, at man for eksempel afsætter nogle midler, som medierne kan bruge sammen på at udvikle public service. Hvis de for eksempel gerne vil undersøge, hvordan man bedre bruger algoritmer til gavn for public service. Det er måske dyrt for den enkelte, men hvis man sætter nogle penge af til et samarbejde, kan det være, de vil søge ind på det. Det kan også være fælles nyhedsplatforme, og der ligger samarbejdet i, at man måske kan skabe nogle fora, hvor politikerne sammen med medierne kan udvikle vores public service på en måde, der er til gavn for alle. Det er mest af alt mine tanker, men der ligger altså ikke noget nærmere,” siger han.

Hos mediefolk får oplægget til et mere forpligtende samarbejde en blandet modtagelse. Mediekommentator Lasse Jensen mener, at partierne skylder en forklaring på, hvad det egentlig indebærer.

”Bundlinjen er, at det for mig virker som sådan noget spindoktor-pjat. Noget tåget snak,” siger han og uddyber:

”Hvis man tænker lovgivning og sådan nogle ting, kan det godt lyde lidt ubehageligt. Jeg synes, de bliver nødt til at forklare, hvad det er, politikerne skal forpligte sig til over for medierne og ikke mindst, hvad medierne skal forpligte sig til over for politikerne,” siger Lasse Jensen.

Ulrik Haagerup er direktør for Constructive Institute, som arbejder med konstruktiv nyhedsformidling, og tidligere nyhedschef i DR. Han kan sagtens se muligheder i sætningen om et forpligtende samarbejde, hvor den demokratiske samtale og politiske journalistik diskuteres.

”Den bermudatrekant, der er mellem politikere, journalister og befolkningen, er vi i den grad nødt til at sætte til debat. Vi kan se tendenser til polarisering her i Danmark og i høj grad i Storbritannien, Ungarn, Polen, Sverige og ikke mindst USA, hvor der er en manglende tillid. Jeg synes ikke, der skal være et forpligtende samarbejde forstået på den måde, at man forpligter hinanden til noget som helst andet end at passe hver sin rolle i et demokrati. Men det betyder ikke, at der ikke er noget at lære af hinanden,” siger Ulrik Haagerup, som fastslår, at ”journalister skal være journalister, og politikere skal være politikere”:

”Vi skal ikke begynde at spille hinandens roller. Så mudrer tingene til,” siger han.

Jacob Mark påpeger, at der ikke bliver tale om, at medier og politikere skal arbejde tættere sammen om eksempelvis det redaktionelle, eller at journalisterne skal gå politikernes ærinde:

”Det er der ingen grund til at være bekymret for. Det er ikke det, der ligger i det, i hvert fald ikke, som jeg har hørt det fra hverken SF eller de partier, jeg har forhandlet med,” siger Jacob Mark.