Udspil om børnepasning udløser værdikamp

Et DF-forslag om hjemmepasning af små børn vækker vrede hos De Radikale og Socialdemokratiet, der frygter for ligestillingen. Hysterisk, mener Marie Krarup (DF), hvis forslag får ros af forældreforening og Alternativet

Marie Krarup (t.h.), børneordfører i Dansk Folkeparti, kalder Sofie Carstens Nielsens (t.v.) reaktion for ”fuldstændig hysterisk”.
Marie Krarup (t.h.), børneordfører i Dansk Folkeparti, kalder Sofie Carstens Nielsens (t.v.) reaktion for ”fuldstændig hysterisk”. . Foto: Jens Dresling og Nikolai Linares/Ritzau Scanpix.

”Kære DF. Danmark anno 1919 har ringet. De vil have deres kvindesyn tilbage.”

Med de ord afviser Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale et nyt udspil fra Dansk Folkeparti, der skal gøre det mere attraktivt for småbørnsforældre at passe børn i eget hjem.

I et debatindlæg i Ekstra Bladet anklager hun Dansk Folkeparti for at ville ”have kvinderne tilbage til kødgryderne” og skriver, at partiets forslag giver hende associationer til den dystre tv-serie ”The Handmaids Tale”. En serie, hvor kvinder er reduceret til fødemaskiner og andenrangsborgere.

Forargelsen bunder i, at Dansk Folkeparti vil hæve tilskuddet til hjemmepasning af børn mellem nul og fire år markant. Konkret skal mor eller far kunne få op til 18.866 kroner om måneden for at passe deres børn i hjemmet. Et beløb, der svarer til at være på dagpenge.

En forudsætning er, at begge forældre har været i job eller uddannelse i tre ud af de sidste fire år. Desuden skal man have boet i Danmark i minimum 20 år, mens familier i boliger på ghettolisten fortsat skal være tvunget til at sende deres børn i vuggestue, når de fylder et år.

Forslaget får også hård kritik af Socialdemokratiet, hvor børneordfører Jens Joel i Berlingske kalder det ”rigtig skidt for ligestillingen”.

Det er reaktioner, som vækker undren på andre dele af venstrefløjen. Hos Alternativet tager børneordfører Torsten Gejl godt imod Dansk Folkepartis forslag.

”Det lyder fornuftigt set med vores briller. Kriterierne om, at man skal have boet længe i Danmark og ikke må have været på kontanthjælp eller dagpenge inden, skal væk. Men ellers ligger det på den flade hånd,” siger han.

Han mener som udgangspunkt ikke, at en frivillig mulighed for hjemmepasning er et tilbageskridt for ligestillingen.

”Men det er en problematik, som vi skal være meget opmærksomme på. Derfor kunne man overveje at øremærke noget af perioden til mænd, så hjemmepasning fordeles mellem kønnene,” siger Torsten Gejl.

I Samfo, Danmarks småbørnsfamilieforening, kalder formand Line Sofie Andersen DF-udspillet for ”enormt positivt”.

Visse kommuner giver allerede i dag tilskud til hjemmepasning af børn, men en gennemgang fra DR viser, at beløbet i gennemsnit er på 5330 kroner. Det er slet ikke nok, mener Samfo, der hilser debatten om hjemmepasning velkommen.

”Vi er nødt til at stole på, at forældre er kompetente til at tage vare på deres små børn. Vi har en ekstrem institutionalisering, hvor vi nærmest ikke ejer vores børn mere. DF’s forslag er en god løsning, fordi de vil give forældre et reelt og frit valg mellem hjemmepasning og institutioner.”

Fra Socialdemokratiet og De Radikale har kritikken også gået på, at forslaget vil slå hul i dansk økonomi, fordi færre vil stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

”Den debat skal vendes 180 grader. Kan man virkelig kun bidrage til samfundet ved at være en del af et arbejdsfællesskab? Hvorfor bidrager man ikke ved at skabe sunde, stærke og robuste børn?”, siger Line Sofie Andersen.

Hvad siger du til argumentet om, at kvinderne kommer længere væk for arbejdsmarkedet med den her ordning?

”Jeg mener, at DF’s forslag er et stort fremskridt for ligestillingen. Tilskuddet på de knap 19.000 er så højt, at både kvinder og mænd får en reel mulighed for at hjemmepasse. Par vælger jo oftest at lade kvinderne gå hjemme, fordi mændene tjener flere penge. Jo højere satsen er, desto flere mænd vil blive hjemme.”

Marie Krarup, børneordfører i Dansk Folkeparti, kalder Sofie Carstens Nielsens reaktion for ”fuldstændig hysterisk”.

”Børn skal bare puttes i børnehave og daginstitutioner, eller hvad? Hvor er det dog modbydeligt, at hun ikke har følelse for de forældre, der synes, at det er vigtigt, at deres børn får en ordentlig opvækst. Men det er en forventet reaktion, for kvindesagshysteriet er så langt ude, at man er villig til at ofre sine børn for en ideologi.”

”Det her berører de kvinder og mænd, som har lyst til at passe deres egne børn. Ingen bliver tvunget til noget, så jeg kan ikke lige se, hvem der bliver krænket,” siger Marie Krarup.

Sofie Carsten Nielsen fastholder over for Kristeligt Dagblad sin kritik af forslaget.

”Det her vil være enormt skadeligt for ligestillingen. Jeg er desværre helt overbevist om, at det primært er kvinder, der vil blive hjemme, og jeg er også overbevist om, at det er intentionen fra DF. Grundtanken er, at sådan bør det være. Det er endnu et eksempel i rækken af tanker om, at verden var bedre før det moderne gennembrud,” siger hun.