Udviklingshæmmede børn fik det hvide snit

Fra 1947 til 1983 blev udviklingshæmmede systematisk udsat for hjerneoperationen det hvide snit. Flere børn døde af operationen, viser ny historisk bog

Danske udviklingshæmmede blev fra 1947 til 1983 systematisk udsat for den vidtgående hjerneoperation "det hvide snit" - også kaldet lobotomi. Mange af de opererede var børn, og flere døde af operationen. Det viser nye historiske oplysninger, skriver Kristeligt Dagblad.

- Det, der foregik med de åndssvage, var faktisk værre end det, der foregik i psykiatrien. Blandt andet udførte man mange operationer på børn - helt ned til seksårsalderen. For anstalterne synes hensynet til alder og det forhold, at hjernen ikke var fuldt udviklet hos unge åndssvage, ikke at have spillet en større rolle, siger historiker Jesper Vaczy Kragh, ph.d. ved Medicinsk Museion, som i næste måned udgiver bogen "Det hvide snit".

Over 300 udviklingshæmmede blev opereret på Rigshospitalet i København og Kommunehospitalet i Århus. Formand for landsforeningen for udviklingshæmmede og pårørende (LEV), Sytter Kristensen, er dybt chokeret:

- Jeg kendte ikke til dette omfang og den totale mangel på retssikkerhed. Der er udvist respektløshed i et omfang, som vi ikke troede muligt efter Anden Verdenskrig, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

I alt 4500 danskere har fået det hvide snit. Men brugen af indgrebet på udviklingshæmmede er et hidtil ubeskrevet kapitel.

Jesper Vaczy Kraghs optælling viser, at 7,6 procent af patienterne fra centralinstitutionen Andersvænge døde af indgrebet. En af dem var en kun 11-årig gammel pige.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) mener, at historien er vigtig at få frem:

- Med nutidens øjne er det næsten ubegribeligt, at man tog de chancer uden at være sikker på resultaterne. Men forklaringen er jo, at man langt op mod vor tid ikke så udviklingshæmmede og psykisk syge som ligeværdige mennesker. Man så deres liv som værdiløse.

I 1983 blev indgrebet forbudt efter megen kritik fra blandt andre Folketingets Ombudsmand.