Prøv avisen

Udviklingshæmmede demonstrerer mod diskriminering

Udviklingshæmmedes Landsforbund vil på torsdag demonstrere mod besparelser og den generelle tone i debatten om udviklingshæmmede. Billedet viser en tidligere demonstration, hvor udviklingshæmmede også blev ramt af besparelser. Foto: Scanpix. Foto: Jens Nørgaard Larsen

I protest mod hetz og besparelser arrangeres den hidtil største demonstration for udviklingshæmmede

Torsdag klokken 14.00 går udviklingshæmmede fra Københavns Rådhusplads til Christiansborg i den hidtil største demonstration arrangeret af udviklingshæmmede.

Bag demonstrationen står Udviklingshæmmedes Landsforbund, ULF, der har omkring 3500 medlemmer. Organisationen kører torsdag medlemmer fra hele landet til København.

Dels protesterer de udviklingshæmmede imod, hvad de opfatter som en hetz i den offentlige debat. Dels protesterer de imod besparelser i landets kommuner, som vil ramme de udviklingshæmmede.

Kommunerne vil for eksempel skære på personalet, så udviklingshæmmede ikke kan komme på ferie i udlandet, siger ULFs formand Lisbeth Jensen.

Formanden medgiver, at det er sparetider, og at alle må spænde livremmen ind. Men hun påpeger, at der ikke vises samme hensyn over for udviklingshæmmede som over for børnefamilier og andre ressourcestærke grupper, der sjældent accepterer offentlige serviceforringelser.

Besparelserne i forhold til udviklingshæmmede kommer uden en ordentlig forklaring. Der var en kommunemand, der direkte sagde, at der ikke er stemmer i os. Vi føler ikke, at vi bliver betragtet som mennesker, siger Lisbeth Jensen.

Som tidligere beskrevet i Kristeligt Dagblad oplever udviklingshæmmede i stigende grad at blive udsat for hadefuld tale - ikke mindst fra politikere.

Eksempelvis talte næstformanden for Kommunernes Landsforening Erik Fabrin (V) i sommer om en skadelig gøgeungeeffekt i forbindelse med de stigende udgifter på handicapområdet.

Og de udviklingshæmmede protesterer nu imod denne tone.

Som gruppe er vi udviklingshæmmede nok blevet mere højrøstet. Men vi vil ikke længere finde os i at blive talt ned til, siger Lisbeth Jensen.