Uenigt SF-landsmøde skal se på partihopperi

SF's landsmøde begynder i dag, og her skal de delegerede behandle et forslag, som gør det forbudt for partiet at optage såkaldte partihoppere. Forslagsstiller har ikke noget imod at ”feje for egen dør,” mens SF's landsledelse afviser, at forslaget giver mening, når de andre partier ikke har en lignende regel

På billedet ses forhenværende partiformand Annette Vilhelmsen på talerstolen under SFs landsmøde i 2013 i Falconersalen på Frederiksberg i København. På årets landsmøde er partihopperi et centralt tema.
På billedet ses forhenværende partiformand Annette Vilhelmsen på talerstolen under SFs landsmøde i 2013 i Falconersalen på Frederiksberg i København. På årets landsmøde er partihopperi et centralt tema. Foto: Linda Kastrup.

I dag strømmer SF'ere fra hele landet til Falconer Salen i København, hvor partiets årlige landsmøde bliver holdt. I løbet af weekenden skal de diskutere og stemme om en politisk udtalelse, tale folketingsvalgkamp og tage stilling til de forslag, som de lokale delegerede har bragt med sig til forhandlingsbordet.

Et af de forslag er et ændringsforslag til SF's love, som skal gøre det forbudt for partiet at optage medlemmer, der allerede er valgt ind i en parlamentarisk forsamling for et andet parti. Dele af SF - partiet, der for godt et år siden afgav tre folketingsmandater til Socialdemokraterne og De Radikale, da Astrid Krag, Ole Sohn og Ida Auken forlod SF - ønsker nu at gøre det sværere at være såkaldt partihopper.

En række lokale SF-partiforeninger står bag forslaget, og en af ophavsmændene til idéen er Jonas Niemann, som er formand for storkredsen SF København og folketingskandidat for partiet.

Han fortæller, at forslaget er stillet, fordi forslagsstillerne grundlæggende finder det ”unfair”, at man som valgt for ét parti kan hoppe til et andet og tage sit mandat med sig, som Grundloven ellers muliggør, da der deri står, at man som folketingsmedlem alene er bundet af sin egen overbevisning.

”Egentlig synes vi ikke, at det burde være lovligt, men lige nu er der jo ikke noget, der tyder på, at vi får ændret Grundloven. Så det her er vores forsøg på at indføre en praksis, om ikke andet så i vores eget parti, hvor man ikke accepterer partihoppere,” siger han.

Onde tunger vil jo sige, at I i SF har haft større problemer med partihoppere, der skifter fra jeres parti, end det omvendte, som det her forslag drejer sig om. Hvorfor griber I på denne måde i egen barm?

”Det er jo det eneste, vi kan gøre. Vi kan ikke bestemme, hvad folk gør, når de melder sig ud af SF. Vi kan kun skabe præcedens for, hvad vi gør i vores eget parti. Jeg ville da blive glad, hvis forslaget inspirerede andre partier til en lignende ordning, men indtil da har jeg ikke så meget imod at feje for egen dør,” siger Jonas Niemann.

Enhedslisten er på nuværende tidspunkt det eneste parti i Folketinget, der har en lignende paragraf indskrevet i sine vedtægter. Her står det sort på hvidt, at andre partiers mandater ikke modtages som Enhedsliste-mandater. Men selvom SF derfor ikke ville stå alene med sin paragraf om partihoppere, så opfordrer SF's landsledelse alligevel de delegerede på weekendens landsmøde til at stemme imod forslaget. Og det er der en god forklaring på, mener Tonni Hansen, der er næstformand i landsledelsen. Han peger på, at der i SF's love allerede står, at indvalgte for andre partier skal godkendes af landsledelsen, når de søger om medlemskab af partiet. Og det må være nok, mener han.

Men hvor tit sker det i praksis, at landsledelsen afviser en forespørgsel om medlemskab fra en indvalgt fra et andet parti? Er det i situationen ikke altid dejligt, hvis for eksempel en indvalgt socialdemokrat skifter til SF og dermed gør jeres folketingsgruppe større?

”Jo, jeg kan ikke komme i tanker om nogen fra en folketingsgruppe, man har afvist. I øvrigt skylder Socialdemokraterne os efterhånden ret mange mandater, så du har da ret i, at det ville være dejligt, hvis der kom nogle retur,” fortæller Tonni Hansen og siger, at det er ”mere ude lokalt” i eksempelvis kommunalbestyrelser, at SF sommetider afviser at optage partihoppere.

Tonni Hansen understreger samtidig, at SF's landsledelses holdning til forslaget ikke betyder, at de ikke ønsker at bekæmpe partihopperi.

”Hvis alle partier var enige om en lovændring, så ville det være en anden snak. Det kunne vi sagtens bakke op om,” siger næstformanden.

Ændringsforslaget til SF's love behandles i morgen af de 257 landsmødedelegerede.