Ukendt gerningsmand satte ild til juletræ i en ellers god sæson

I juletræsstanden på Kongens Nytorv er ​​​​​​​Nicolaï Gernigon ved slutspurten af juletræssalget. Mange sætter stadig pris på de klassiske juletræer – andre sætter ild til dem

Nicolaï Gernigon er juletræssælger og bosat på Nørrebro.
Nicolaï Gernigon er juletræssælger og bosat på Nørrebro.

Nicolaï Gernigon, du er juletræssælger på Kongens Nytorv i København. Hvordan er salget gået i år?

Vi står til at slå omsætningen for sidste år. Det er på trods af, at sidste år var en coronajul, og folk derfor skulle have lidt flere træer, eftersom der blev holdt jul flere steder på grund af isolationen. Når man tager det i betragtning, går det rigtig godt. Det skyldes nok, at der er lidt færre juletræsboder i København i år.

Hvad koster et juletræ i din stand?

De koster omkring 220 kroner pr. meter, alt efter hvor flot træet er. Så de mindste står til 200 kroner og de største til omkring 1000 kroner. 

Der er flere supermarkeder, som er begyndt at sælge juletræer, og det lyder som om, de slår jer på prisen. Har I bemærket det på efterspørgslen?

Det har vi faktisk ikke. Måske er det, fordi folk her i området ikke føler, det er så sexet at købe et juletræ i et supermarked. Der er mange af vores kunder, som sætter pris på at gå og snakke med juletræssælgeren og se lidt på sortimentet.

Hvad er det for en type træer, folk går efter – skal de være unikke eller snorlige?

Der er faktisk flere, som har spurgt efter det skæveste træ, vi havde. Men som oftest vil kunderne gerne have et helt klassisk juletræ, der ligner dem på billederne: Ikke for bredt, ikke for smalt og meget jævnt.

Hvad er det for en type træer, I sælger? 

Udelukkende den grantype, der hedder nordmannsgran. De er fra Holbæk på Djursland. De bliver bragt herned af en pensioneret fyr, der hedder Leif. Han kommer i en kæmpe lastbil, og han skal gerne lige have et billede med lastbilen foran Det Kongelige Teater. Han er vildt sød.

Hvad er det bedste ved at sælge juletræer?

Det er de glade kunder, som har lyst til at snakke og bliver enormt glade for deres træ, som de glæder sig til at tage hjem og pynte. Vi har også mange forbipasserende, som bare har lyst til at tale. Der har været flere tidligere juletræssælgere forbi. Der er også mange børn, som synes, det er spændende at se, hvordan jeg pakker træerne til kunderne. "Se Konrad, se, hvad manden gør nu!" siger forældrene. Børnene vil gerne hjælpe til, så de får lov at holde træspidsen.

Har du haft nogle overraskende oplevelser i denne sæson?

Jeg havde en vild oplevelse i går. Jeg sad og kedede mig lidt i regnen, og pludselig hørte jeg noget, der knitrede. Jeg gik hen til lyden, og så viste det sig saftsuseme, at der var flammer i et af træerne! Flammerne slukkede jeg hurtigt, hvorefter jeg fandt en optændingsbriket i et af træerne. Jeg tænkte: Hvad dælen, vi er blevet udsat for terror! Nogle er gået forbi og har prøvet at futte et træ af. Det var lidt uhyggeligt.

Hold da op - nogle vil mene, at juletræer ikke er hensigtsmæssige i forhold til klimaet. Kan du mærke den øgede klimabevidsthed på salget og kommentarerne fra forbipasserende?

Jeg mistænkte da klimaaktivisterne, da jeg fandt optændingsbriketten i juletræet. Men mon ikke det bare var drengestreger? Men nej, vi har ikke mærket klimabevidstheden her i boden. Danmark er et ret traditionsrigt land, og folk sætter pris på deres juletræer. Men det er klart, at folk er blevet mere klimabevidste, og det er kun godt. Jeg har hørt om en, der har lejet sit juletræ. Så lejer man det med rødder på, og træet kommer i en potte.

Skal du selv have et af juletræerne med hjem til jul?

Jeg skal holde jul på Stevns med min familie, så det bliver nok for bøvlet at tage et af træerne med i toget fra København. Og vi har hverken bil eller trailer i min familie. Ellers ville jeg bestemt tage et træ med.