Ukendte dele af Herman Bangs historie til salg

Bang Under hammeren Den danske forfatters personlige breve, billeder og manuskripter, hvoraf store dele aldrig før har set offentlighedens lys, er sat til salg hos auktionshuset Bruun Rasmussen

Disse billeder fra perioden 1880-1910 er også til salg på auktionen, der begynder den 8. december. --
Disse billeder fra perioden 1880-1910 er også til salg på auktionen, der begynder den 8. december. --. Foto: Bruun Rasmussen.

Hvordan var den danske forfatter Herman Bang som person – sådan helt privat? Og hvilke samtaler havde han med sin forlægger blandt andet om det eftermæle, han ønskede at få?

Det kan to unikke samlinger, der begge er til salg hos auktionshuset Bruun Rasmussen, nu give svaret på.

Den personlige og private Herman Bang skildres i samlingen af breve og billeder, som forfatteren har sendt til sine gode venner Kristian og Olga Dahl, mens den professionelle Herman Bang kan opleves i en stor samling breve sendt til forlæggeren. I den samling findes også en del manuskripter, hvoraf et er det helt tidlige stadie til romanen "Stuk".

De to samlinger indeholder lidt for enhver smag, og derfor er det også svært at sige, hvad der er mest interessant, mener Christine Almlund, cand.mag. og vurderingssagkyndig i bogafdelingen hos Bruun Rasmussen, der har vurderet begge samlinger.

– Begge samlinger er interessante, så hvad der er vigtigst at gå efter, afhænger helt af interesse. Men stort set det hele i begge samlinger er nyt og aldrig set før, siger hun.

Herman Bang-eksperten Sten Rasmussen, der er tidligere lektor og medlem af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, DSL, mener, at det er to meget bemærkelsesværdige samlinger, der nu er til salg, og han er helt sikker på, at der vil være mange om buddet.

Men han håber dog, at samlingerne bliver på danske hænder.

– Det er nogle meget interessante samlinger og specielt manuskriptet til "Stuk" vil være meget efterspurgt, vil jeg tro. Men jeg håber, at samlingerne bliver købt af enten Det Kongelige Bibliotek eller danske samlere, for man kan frygte, at samlingerne ender i udlandet, og så forsvinder det måske helt igen, siger han og fortæller samtidig, at DSL vil holde øje med salget af samlingerne, ligesom han er sikker på, at Det Kongelige Bibliotek vil gøre det samme.

Samlingerne er indleveret af efterladte til Bangs forlægger og Olga Dahl, og de udbydes i prislejet 3000 kroner til 20.000 kroner.

Og det er et prisniveau, der undrer Sten Rasmussen. For med så vigtig en samling ville han tro, at prisen var meget højere. Christine Almlund har dog vurderet, at samlingerne skulle være i et prisleje, hvor de fleste kan følge med, og hun mener, at vurderingerne er sat, så de vil skabe en bred interesse for samlingerne.

fogsgaard@kristeligt-dagblad.dk