Ukrainske flygtninge i Rødkærsbro: De unge har hele livet foran sig. Vi har vores liv bag os

Det er hårdt at genopbygge en tilværelse, når man er flygtet i en høj alder, siger Lyubov, Ljudmila og Lidija, der flygtede fra Ukraine til Rødkærsbro i Midtjylland

88-årige Lidija Glushenko (tv.), 76-årige Ljudmila Levandovska og 61-årige Lyubov Mitlytska er flygtet til Danmark fra Ukraine. De vil alle gerne vende hjem, men de har ikke meget at vende tilbage til.
88-årige Lidija Glushenko (tv.), 76-årige Ljudmila Levandovska og 61-årige Lyubov Mitlytska er flygtet til Danmark fra Ukraine. De vil alle gerne vende hjem, men de har ikke meget at vende tilbage til. Foto: Liv Høybye.

Den 8. marts 2022 rullede en bus ud af Kiyv-forstaden Irpin. I bussen sad Ljudmila Levandovska, 76 år, og Lyubov Mitlytska, 61 år. De seneste to uger havde de to kvinder fra hver deres lejlighed oplevet russernes bombardement, som blandt andet havde efterladt nabokomplekset ubeboeligt.

Ljudmila Levandovska havde ingen intentioner om at forlade Ukraine. De yngre kvinder og børnene i hendes familie var allerede flygtet nogle dage i forvejen, men svigersønnen nægtede at efterlade Ljudmila trods hendes formaninger om det modsatte. Hendes eneste ønske var, at svigersønnen tog hende ud af lejligheden og satte hende på en bænk foran bygningen, så hun ikke skulle lide en langsom død under murbrokkerne.