Prøv avisen

Uledsagede børn skal kende deres rettigheder

Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet, overrakte Red Barnets Børnerettighedspris til Jimmy Kana og Mansour Nouri, der er repræsentanter for netværket Uledsagede flygtningebørn i Europa. Prisen bestod af en check på 30.000 kroner og to fodboldtrøjer, fordi drengene er så glade for fodbold. -- Foto: Martin Sylvest.

Flygtningebørn, der kommer til Danmark uden deres forældre, kender ofte ikke deres rettigheder. Det skal der nu gøres noget ved, mener netværket Uledsagede flygtningebørn i Europa

"Jeg ved ikke, hvad der sker. Kan nogle fortælle mig det? Hjælp mig. Jeg er bange."

Ordene er skrevet af en 15-årig dreng, da han som flygtningebarn, uden sine forældre, kom i fængsel kort tid efter, han var flygtet til Malta. Nu hænger hans tanker i et lokale hos Red Barnet på Frederiksberg i København og vidner om, at uledsagede flygtningebørn i hele verden sættes i fængsel – også i Danmark.

Men børn har rettigheder, og det skal der sættes fokus på, mener Red Barnet og netværket Uledsagede flygtningebørn i Europa, der i går modtog Red Barnets Børnerettighedspris 2009 i anledning af årsdagen for FN's Børnekonvention.

17-årige Jimmy Kana fra Burundi, og 17-årige Mansour Nouri fra Afghanistan, er selv uledsagede flygtningebørn og repræsentanter for netværket. De modtog i går prisen på 30.000 kroner for at oplyse andre uledsagede børn og unge om, hvad de skal igennem, når de kommer til Danmark. Et af deres mål er at udarbejde materiale, der kan deles ud i blandt andet Sandholmlejren, så flygtningebørnene bliver opmærksomme på, at de har rettigheder, og at der er love, der skal overholdes.

– Vi skal fortælle historierne om, hvor galt det står til, men det er ikke kun politikernes ansvar at gøre noget ved problemet. Befolkningen skal også råbe op, siger Jimmy Kana, og Mansour Nouri tilføjer:

– Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at politikerne i Danmark ikke overholder Børnekonventionen.

Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet, er enig med Mansour Nouri, og derfor har hun bedt både integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og justitsminister Brian Mikkelsen (K) om at undersøge sagen til bunds og stoppe problemet med de fængslede flygtningebørn med det samme. Samtidig lyder det fra Enhedslistens rets- og socialordfører, Line Barfod, at hun nu vil kalde de to ministre i samråd. Ifølge Red Barnets egne oplysninger kom der fra 2006 til i år 774 uledsagede flygtningebørn til Danmark, men alene i første halvår i år er der kommet 272.

Netværket Uledsagede flygtningebørn i Europa består af cirka 25 unge i alderen 16 år og op til begyndelsen af 20'erne. De kommer fra 15 forskellige lande rundt om i verden og holder sig i kontakt med hinanden via en gruppe på internetsiden Facebook.

fogsgaard@kristeligt-dagblad.dk