Undervurderede sommeragurker

Hold øje med agurketidens forslag. Det kan godt være, man har hørt et af dem otte gange før, men den niende gang bliver det pludselig virkelighed.

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl efter et møde i Finansministeriet. -
Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl efter et møde i Finansministeriet. -. Foto: Jens nøRgaard Larsen.

"Lige så vel som højt solskin og grillpølser hører til den danske sommer, så hører lidt skældud fra Pia Kjærsgaard også til."

Så let tager Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, en ny kritik af regeringen, fremsat af Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard. Hun siger til Fyens Stiftstidende, at "det ærgerlige er jo, at det på ingen måde er regeringens politik, der er noget galt med. Men stilen og lederskabet, det sejler jo."

For få dage siden var Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, ude med et budskab om, at partiet er klar til at gå i ind i et regeringssamarbejde. Europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) fulgte i går op med, at De Konservative må afgive nogle af deres ministerposter.

Sådan vil det fortsætte, hvis ellers denne sommer bliver, som somre plejer at være. Dansk Folkeparti har en helt særlig evne til at udnytte den såkaldte agurketid til at bringe sig i medierne med mishagsytringer eller politiske forslag, der synes sært bekendte.

Så Peter Christensen har en pointe, omend "skældud" for dårligt lederskab er en ret ny opfindelse hos Dansk Folkeparti.

Et dyk i arkiverne viser, at Pia Kjærsgård første gang rettede skytset direkte mod regeringstoppen i foråret 2008. Dengang sagde hun, at landet manglede ledelse, fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) havde travlt med at søge et internationalt topjob.

Det fik han i april sidste år, og den 3. august rettede Pia Kjærs- gaard så skytset mod efterfølgeren, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Her var kritikken pakket lidt mere ind.

"Med Anders Fogh Rasmussen vidste vi, hvem der var chefen. Lars Løkke er jo ikke på samme måde stemplet ind," sagde hun til Politiken.

Det hører til de politiske sommerritualer, at Dansk Folkeparti og andre partier bruger sommeren til at profilere sig med kritik og egne forslag.

Så troligt vil Dansk Folkeparti de næste syv-otte uger foreslå eksempelvis et forbud mod muslimske tørklæder, et forbud mod en moské, en genindførelse af grænsekontrollen, hårdere straffe eller et forbud mod den muslimske organisation Hizb ut-Tahrir.

I de senere år har andre partier imidlertid lært lektien af Dansk Folkeparti.

For eksempel er det sandsynligt, at Radikale Venstre i løbet af sommeren vil gå til kamp mod tvangsægteskaber – blot med helt andre midler end dem, regeringsflertallet har brugt siden 2001.

De Radikale har hver sommer siden 2003 haft forskellige forslag til, hvordan man kan komme tvangsægteskaber og æresdrab til livs.

Andre radikale gengangere er kampen mod handel med prostituerede kvinder, kampen mod efterlønnen, for reformer af skattesystemet og for homoseksuelles rettigheder.

Hvis De Radikale ikke slår til på det sidste tema, vil SF?s Kamal Qureshi nok gøre det. Han har jævnligt krævet, at homoseksuelle for eksempel får ret til at gifte sig i kirken. Måske får han omsider heldet med sig i år.

Derudover kan man med god grund holde udkig efter følgende vækster på mediemarkerne i det politiske landskab:

For eksempel en historie om, at der er mangel på organdonorer. Så kræves der endnu en oplysningskampagne, eller også skal alle automatisk være organdonorer, medmindre de selv siger fra.

Eller man kan læse om, at stadig flere danskere rejser til udlandet for få hjælp til at tage livet af sig selv. Derfor bør Danmark indføre aktiv dødshjælp, vil det lyde.

Eller også får vi klassikeren om, at alt for mange dør i sommertrafikken. Farten dræber, så ned med hastighedsgrænserne.

Derudover kan sommeren stadig få den uforudsigelige sag, som pludselig sætter dagsordenen i flere uger:

En Metockdom nummer to, der sætter de danske familiesammenføringsregler under nyt pres.

Asylsøgeres besættelse af en kirke, som får debatten om politik og religion til at blusse op.

Eller et partis forslag om at forbyde religiøse beklædningsgenstande, som ikke alene rydder sensommerens dagsorden men også meget af efterårets.

Det konservative burkaforbud blev jo ikke til noget, men tro derfor ikke, at sommerens agurker er det rene tidsspilde. De politiske sommerritualer er faktisk stærkt undervurderede.

Som dråben, der huler stenen, har de med sikkerhed en effekt på længere sigt.

Eksemplet med et vielsesret til homoseksuelle er allerede nævnt. En sommeragurk gennem flere år, men nu på vej til at blive virkelighed.

Præcis som Dansk Folkeparti sommer efter sommer har krævet, at børn skulle kunne straffes for kriminalitet. I år blev det gennemført. Mange andre eksempler kan nævnes.

Så hvem ved, måske bliver efterlønsordningen afskaffet en dag, som både De Radikale og De Konservative med jævne mellemrum har krævet i sommerens hede. I politik er tålmodighed en dyd.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk