Unesco vil revidere listen over verdensarv

Turisme, krige, indvandring og skovhugst truer nogle af klodens smukkeste steder. En Unesco-komité skal fra i dag se kritisk på listen over Verdensarv

Runestenene i Jelling er et af tre danske bidrag til Unescos verdensarvsliste. –
Runestenene i Jelling er et af tre danske bidrag til Unescos verdensarvsliste. –. Foto: .

Mange berømte seværdigheder over hele kloden er så truede af masseturisme, indvandring, krig, skovhugst og krybskytteri, at de er i fare for at miste FN-organisationen Unescos blå stempel som verdensarv.

Det gælder blandt andre Galápagos-øerne i Stillehavet med det utrolige dyreliv og den afrikanske nationalpark Virunga, hjemsted for en truet bestand af gorillaer.

Komitéen for verdensarv World Heritage træder sammen fra i dag og frem til den 10. juli i Quebec i Canada for at vurdere, om landene passer godt nok på deres kulturelle og naturmæssige arv. 30 lokaliteter står på farelisten og kan således risikere at blive slettet fra den prestigefyldte Unesco-liste, der tæller 851 steder verden over.

Men endnu flere verdensarv-steder bør under skærpet overvågning, mener den ansete Internationale Union for Naturbeskyttelse (IUCN), der har en lang række regeringer, naturorganisationer og uafhængige forskere blandt medlemmerne. IUCN rådgiver Unesco og fremhæver fem steder i kritisk tilstand:

Galápagos, Ecuador: kom på farelisten sidste år på grund af et meget stort antal turister, ulovligt fiskeri og en massiv og ukontrolleret indvandring fra fastlandet. Hertil kommer indslæbte arter som geder, grise, køer og hundreder af plantearter, der forstyrrer øgruppens naturlige økologiske balance. Bør blive på listen.

Machu Picchu, Peru: De verdensberømte inkaruiner i Andesbjergene er alvorligt truet, fordi der ikke er kontrol med antallet af turister og væksten i den nærliggende by Aguas Calientes. Området bør ifølge IUCN sættes på farelisten.

Nationalparken Virunga, Den Demokratiske Republik Congo: Har siden 1994 været på Unescos liste over Verdensarv i fare. Truet af flygtninge, der slår sig ned i parken, væbnede militsgrupper, krybskytteri, afskovning og ulovlig trækulsproduktion. I 2007 blev 11 gorillaer slagtet i Virunga ud af de 750, der er tilbage i naturen.

Vestlige Kaukasus, Rusland: 275.00 hektar bjergområde, der er relativt uberørt af mennesker. Men forberedelserne til vinter-OL i Sochi i 2014 kan udgøre en væsentlig trussel mod dyrelivet som følge af byggeri af veje, bobslædebane og olympisk bjerglandsby. Hertil kommer ulovlig træfældning.

Nationalparken Everglades, USA: Byudvikling, kunstgødning fra landbruget samt kviksølvforurening af fisk og dyreliv truer parken. IUCN er bekymret over, at myndighederne har undladt at tage en række forholdsregler og opfordrer USA til at lave en sårbarhedsvurdering. Everglades har været på Unescos fareliste siden 1993, men blev mod IUCNs råd taget af listen i 2007.

Komiteen for verdensarv skal dog også på mødet i Quebec tage stilling til ansøgninger fra 41 lande om at få optaget nye steder af stor naturskønhed eller kulturel værdi som en del af menneskehedens fælles arv.

Danmark har fået anerkendt tre kulturlokaliteter som Verdensarv: Runestenene i Jelling, Roskilde Domkirke og Kronborg. Hertil kommer den berømte grønlandske isfjord i Ilulissat, der kom på listen over naturarv for fire år siden. Ingen af dem er på observationslisten ved dette års Unesco-møde.

/ritzau/