Unge bliver svigtet efter selvmordsforsøg

En tredjedel af alle, der forsøger at begå selvmord, forsøger en gang til. Alligevel forsømmer regionerne at følge Sundhedsstyrelsens krav om støtte til de børn og unge, der har forsøgt selvmord

En tredjedel af alle, der forsøger at begå selvmord, forsøger en gang til.
En tredjedel af alle, der forsøger at begå selvmord, forsøger en gang til. Foto: colourbox.com.

Når børn og unge bliver indlagt efter selvmordsforsøg, får de flere steder i landet ingen systematisk hjælp. Det strider imod krav fra Sundhedsstyrelsen til regionerne om at styrke selvmordsforebyggelse i børne- og ungepsykiatrien. Konsekvensen er en forøget risiko for selvmordsforsøg og selvmord blandt børn og unge.

LÆS OGSÅ: Ingen har ansvaret for hjælp til selvmordstruede unge

I februar 2010 fremlagde Sundhedsstyrelsen specialevejledninger for psykiatrien, der blandt andet skal styrke indsatsen over for børn og unge, der forsøger selvmord. Det er deri fastsat, at selvmordsforebyggelse for børn og unge som specialfunktion er en regional opgave, der skal løses i børne- og ungdomspsykiatrien. Men opfølgningen efter børns og unges selvmordsforsøg bliver de fleste steder i landet stadig ikke varetaget i børne- og ungdomspsykiatrien, og landets skadestuer og børneafdelinger har ofte ingen steder at sende de unge hen, siger en række overlæger.

Behandlingskæden knækker, når børnepsykiateren siger, at det ikke er børnepsykiatri, men en social indsats, der skal til. Problemet er, at kommunerne ikke har tilstrækkelige ressourcer til det her, så de unge får sjældent det nødvendige psykologbehandlingsforløb, siger Bodil Moltesen, overlæge på Herlev Hospitals børneafdeling.

Konsekvensen er ofte, at de unge skubbes frem og tilbage mellem børnepsykiatrien og kommunerne. Det kan være fatalt. Patientundersøgelser viser, at 30 procent gentager selvmordsforsøget. Og selvmordsdødeligheden blandt personer, der én gang har forsøgt selvmord, er 60 gange højere end befolkningsgennemsnittet.

Der skønnes at være mindst 800 selvmordsforsøg om året blandt unge mellem 15 og 19 år i Danmark.

Enkelte børneafdelinger er end ikke informeret om, at Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at selvmordsforebyggelse for børn og unge er en regional opgave. Nogle af Region Midtjyllands hospitaler henviser de unge til Klinik for Selvmordsforebyggelse i Aarhus, selvom afdelingen er blevet underlagt en voksenafdeling. Men det er først med Kristeligt Dagblads henvendelse, at man i børneafdelingen i Viborg er blevet opmærksom på den mulighed, siger Lars Gudmund Hansen, ledende overlæge på børneafdelingen på Regionshospital Viborg.

Tiltagene i specialeplanen burde være under implementering, og der burde ikke herske tvivl om ansvarsplaceringen for selvmordstruede børn og unge, siger Marianne Jespersen, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Og det er op til regionerne at sikre god kommunikation med kommunerne om selvmordsforebyggelse, fastslår formanden for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg Flemming Stenild.

LÆS OGSÅ: Sverige skærper indsats mod selvmord

Jeg tror, at vi har et problem, hvis det, du belyser, er rigtigt. Nu vil jeg tage det op i udvalget og bede vores folk i regionerne belyse, hvordan situationen er. Vi må se, om vi kan tage nogle initiativer til, at der inden for børne- og ungeområdet bliver taget hånd om dem, der har forsøgt selvmord.