Forældre er bekymrede og magtesløse: Unge bruger anonyme mobilapps til digital mobning

En jungle af sociale medier, som mange forældre ikke længere kan holde styr på, åbner for anonym mobning blandt unge over mobiltelefonen. Netop den ansigtsløse mobning forstærker virkningen, lyder det fra forsker

App’en Sarahah kom på markedet i år og har allerede millioner af brugere verden over. På arabisk betyder ’Sarahah’ noget i retning af ærlighed, og det er meningen, at man på det sociale medie kan modtage feedback fra venner og kolleger anonymt. I Danmark er appen dog også blevet brugt til digital mobning blandt unge. –
App’en Sarahah kom på markedet i år og har allerede millioner af brugere verden over. På arabisk betyder ’Sarahah’ noget i retning af ærlighed, og det er meningen, at man på det sociale medie kan modtage feedback fra venner og kolleger anonymt. I Danmark er appen dog også blevet brugt til digital mobning blandt unge. – . Foto: AP/ritzau.

For to uger siden fik Annas mor en foruroligende nyhed. Siden efterårsferien har hendes 13-årige datter fra Københavnsområdet hver dag modtaget hadefulde, anonyme beskeder som ”Du er så klam, at jeg næsten ikke kan se på dig” og ”Jeg kommer hjem til dig i aften for at sikre mig, at du ikke spiser mere, tykke” på sin mobiltelefon.

Beskederne er sendt over den såkaldte ærlighedsapp Sarahah, hvor brugere anonymt kan komplimentere hinanden ved at sende hilsener med søde ord. Sådanne positive mobilapps findes der mange af. Problemet er bare, at de langtfra altid bliver brugt efter hensigten.

”I starten syntes jeg, at vi var gode til at holde styr på, hvilke sociale medier hun var på, og vi satte klare regler for, i hvilken grad hun måtte bruge eksempelvis Facebook og Instagram. Men nu er der så mange, og det skifter hele tiden. Sarahah er åbenbart en app, som alle i Annas omgangskreds har lige nu,” siger moderen.

Det kan variere fra klasse til klasse og fra by til by, hvilke sociale medier der er smarte at have på telefonen lige nu. Derfor er det også rigtig svært for forældrene at gennemskue, hvor den digitale mobning måske foregår, lyder det fra Børns Vilkår.

”Børnene bruger sociale medier som Sarahah og Ask.fm til at stille spørgsmål og få anonym respons, opmærksomhed og anerkendelse. Problemet er, at de ofte ikke er forberedte på den negative feedback, der også kan forekomme, når man skriver sammen anonymt,” siger Charlotte Smerup, børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

Særligt når de unge kan gemme sig bag deres respektive skærme, får svarene nemlig ofte en grovere karakter.

”Når Børns Vilkår er ude at tale med de unge på skolerne, oplever vi, at dem, der har sendt grimme kommentarer af sted, ikke altid er bevidste om konsekvenserne. For dem kan det være en hurtig tanke og indskydelse, som er glemt sekundet senere, men for modtagerne, som vi for eksempel møder gennem BørneTelefonen, kan det få alvorlige konsekvenser,” siger Charlotte Smerup.

Når den digitale mobning foregår anonymt, føles den ikke desto mindre også mere voldsom, lyder det fra Dorte Marie Søndergaard, professor i socialpsykologi ved Aarhus Universitet, der forsker i mobning og digital krænkelse.

”Du aner ikke, hvem der angriber dig. Det kan være en fjern bekendt, eller det kan være den, du tror, der er din bedste veninde i klassen. Og fordi det i princippet kan være hvem som helst, er det nemt at komme til at tænke, at det så er alle. Det forstærker mobningens virkning.”

Grunden til, at børnene ikke blot undlader at installere de sociale medier på telefonen eller sletter dem igen, når de føler sig mobbede, er, at det digitale liv udgør en meget stor en del af deres sociale relationer. Hvis de melder sig ud af det digitale, melder de sig også ud af deres relationer.

”De sociale medier bliver enormt vigtige for at sikre en plads i fællesskabet. Og du signalerer, at du er med i gruppen ved at have kendskab til, hvilke apps der er smarte lige nu – også selvom der er risici forbundet med det,” siger Dorte Marie Søndergaard.

I Danmark har flere forældre ytret ønske om en form for forbud mod de anonyme medier.

Men hos Red Barnet, hvor man – ligesom hos Børns Vilkår – også løbende får henvendelser om forskellige typer af anonyme apps fra bekymrede voksne og børn, mener man ikke, at et forbud mod hver enkelt app er vejen frem.

”Det er en urealistisk og umulig opgave. Der dukker konstant nye apps op, og man kan ikke forbyde udviklingen af de nye sociale medier. Derfor er det vigtigt i stedet at appellere til børnenes selvregulering. Sammen med de unge og deres forældre skal vi sætte fokus på adfærd og etik på de sociale medier, så børnene forstår, hvilke konsekvenser det kan have for dem, som den anonyme mobning går ud over. I praksis betyder det også, at de lokale folkeskoler skal blive bedre til at inddrage omtalen af digitale mobning i deres værdisæt og antimobbestrategier, som de i forvejen har pligt til at have,” siger Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få kommentarer fra Sarahah og Ask.fm uden held. Anna er et opdigtet fornavn til den 13-årige pige, hvis rigtige navn er redaktionen bekendt.