Elever vil have sex på skemaet på ungdomsuddannelserne

Flere elevorganisationer kræver obligatorisk seksualundervisning på ungdomsuddannelserne. Eleverne vil ikke nøjes med at have det på skemaet i folkeskolen.

Der skal være obligatorisk sexualundervisning på skemaet i gymnasiets grundforløb, mener elevorganisation.
Der skal være obligatorisk sexualundervisning på skemaet i gymnasiets grundforløb, mener elevorganisation. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

I dag er seksualundervisning ikke en obligatorisk del af den undervisning, unge tilbydes på ungdomsuddannelserne stx, hf, hhx og htx - almene, handels- og tekniske gymnasier.

Men det bør det blive, lyder opfordringen fra elevorganisationer. Det skriver Jyllands-Posten.

Både Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) og Landssammenslutningen for Handelsskoleelever mener, at det vil være en god idé at afsætte obligatoriske moduler på grundforløbet til seksualundervisning.

De ønsker, at undervisningen skal få eleverne til at reflektere over både egne og andres grænser. Og de håber, at det kan være med til at skabe en bedre kultur med færre seksuelle krænkelser både på skolerne og fremover.

Artiklen fortsætter under annoncen

- Vi har lige nu en debat kørende om, at vi skal tage et opgør med seksuelle krænkelser, og vi har lige fået en ny samtykkelovgivning. Og vi mener, at det er helt afgørende, at hvis vi skal sikre en reel kulturændring, så er det vores generation, der skal gå forrest.

- Og det kræver, at vi også får et rum på vores uddannelser til at snakke om, hvordan man sikrer samtykke og respekterer grænser, siger Ingrid Kjærgaard, formand for DGS, til Ritzau.

Hun siger videre, at det er de år, hvor unge går på ungdomsuddannelserne, at de fleste bliver seksuelt aktive.

- Derfor er der behov for, at man også får snakket om seksuelle orienteringer og kønsidentiteter i de år, hvor man går på ungdomsuddannelsen, siger Ingrid Kjærgaard.

Organisationen Sex og Samfund skriver på sin hjemmeside, at "der er behov for undervisning om seksualitet, køn, krop, rettigheder og seksuel sundhed på alle ungdomsuddannelser".

- Det er i ungdomsårene, at de fleste gør sig deres første seksuelle erfaringer. Det er også i disse år, at risikoen for at blive smittet med en sexsygdom er størst.

- Der er et udtalt behov blandt elever for undervisning om seksualitet, køn, krop, rettigheder og seksuel sundhed på ungdomsuddannelser, skriver organisationen på sin hjemmeside.

Seksualundervisning er i dag et obligatorisk emne i folkeskolen og som del af første del af grunduddannelsen på erhvervsuddannelserne.

Mange af erhvervsskoleeleverne kommer dog ind på anden del af grundforløbet og får dermed ikke undervisningen.

Anton Bay Hansen, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, mener, at tilbuddet i dag er utilstrækkeligt, og at seksualundervisning i øvrigt bør være obligatorisk på alle ungdomsuddannelser inklusiv det tekniske gymnasium HTX.

- Det er især vigtigt på erhvervsuddannelserne, fordi eleverne her er meget unge, når de kommer ud i virksomhederne, hvor de kan møde en helt anden jargon, alt efter hvilken branche man ender i, siger han.

Ifølge Jyllands-Posten får elevorganisationernes opråb en blandet modtagelse på Christiansborg.

Mens De radikale og Alternativet bakker eleverne op, er V og S villige til at drøfte det, mens DF og NB afviser.

Formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne, Ole Heinager, kalder det superrelevant med seksualundervisning, når man går på ungdomsuddannelse.

- Det er vigtigt, at det er politisk prioriteret og kommer på skemaet, siger han.

/ritzau/