Unge er fanget i kravet om perfektion

Når nutidens unge får problemer, bruger de kæmpe ressourcer på at skjule dem. Ifølge ungdomsforsker har vi en generation, som føler pligt til at være en succes og kan tilgive alle andre end sig selv

Den nye generation af unge stiller urimeligt høje krav til sig selv, siger forsker.
Den nye generation af unge stiller urimeligt høje krav til sig selv, siger forsker.

Den 17-årige gymnasieelev Julie har haft massive problemer på hjemmefronten, blandt andet hårde konflikter med sin bror. Hun har talt med en enkelt veninde, som hun også ligefrem har boet hos, da det brændte allermest på hjemme. Men resten af hendes klassekammerater og venner ved intet, for hun har dygtigt skjult sine problemer bag en facade.

LÆS OGSÅ: Unge bliver svigtet efter selvmordsforsøg

"I skolen tror jeg bare, at vi har været almindelige glade mennesker. Jeg tror ikke, at man har kunnet mærke det på os," siger hun om sig selv og sine søskende.

Til alle tider har unge haft vanskeligheder med at turde stå ved deres sande jeg. Men den generation af unge, som i dag er 15-24 år, skiller sig ud ved, at de konstant føler sig forpligtet til at skjule deres problemer og i stedet forklæde sig som en succes. Det betyder, at når noget går galt i livet, bruger de unge ikke alene kræfter på at håndtere modgangen. De bruger lige så mange kræfter på, at ingen skal opdage den.

Det fremgår af en ny rapport, "Når det er svært at være ung i Danmark - unges beretninger om mistrivsel og ungdomsliv", som Center for Ungdomsforskning, DPU Aarhus Universitet, udgiver i næste uge.

Rapporten bygger videre på en tidligere undersøgelse foretaget blandt 3500 danske unge, idet forskerne nu har gennemført dybtgående interview med 33 unge, herunder Julie fra indledningen, som på forskellig vis har svært ved at finde en vej i livet. Det er unge, som typisk reagerer ved at blive depressive, aggressive, udvikle spiseforstyrrelser eller skære i sig selv. Og når man spørger ind til de unges mistrivsel, er det slående, hvor meget det fylder, at de selv tager skylden for al modgang og bruger mange kræfter på at iscenesætte sig som en, der magter det hele.

LÆS OGSÅ: Ingen har ansvaret for hjælp til selvmordstruede unge

"Mange af de unge er fanget i perfektionen. De har store problemer med at vise, hvem de er, fordi de synes, de selv falder igennem i forhold til de andre. De føler, de er nødt til at påføre sig en facade. Og selvom de er klar over, at de selv bluffer, tænker de ikke på, at alle de andre nok også bluffer," siger Niels Ulrik Sørensen fra Center for Ungdomsforskning.

"Flere giver udtryk for, at de gerne ville have en ven, de kunne dele alt med, men det er et stort problem for dem, at det indebærer, at de viser, hvem de er. Det er nyt for denne generation, at frygten for at blive afsløret som bluffer fylder så meget," tilføjer ungdomsforskeren.

Han peger på et andet paradoks, som går ud på, at hvis kammerater, forældre eller andre skulle vise svaghedstegn, er unge generelt gode til at vise forståelse og tilgivelse. For eksempel kan de undskylde forældrenes skilsmisse med de livsvilkår, de lever under. Men når det kommer til egne fejl og mangler, er de unge nådesløse.

"Det er en generation, som er vokset op under højkonjunkturen og altid har fået at vide, at de har alle muligheder det er bare op til dem selv. Vi er nødt til at tænke over, hvilke værdier der hersker, og hvordan vi opdrager vores børn. Vi lever i en tid, som dyrker succesen og hylder dem, der mestrer tidens vilkår og er gode til at stikke hovedet frem. Mange unge trives fint med de mange muligheder og mange valg, Men vi er nødt til at finde en position til de unge, som ikke har det på den måde, som ikke føles så pinlig og skamfuld," siger Niels Ulrik Sørensen.