Unge føler sig fortabt uden teknologi

Forvirring, ængstelse, jalousi og vrede er nogle af de følelser, unge oplever, når de skal undvære moderne teknologi

De studerende, som deltog i en undersøgelse af deres brug af moderne teknologi, følte alle et ubehag ved at være "afkoblet". --
De studerende, som deltog i en undersøgelse af deres brug af moderne teknologi, følte alle et ubehag ved at være "afkoblet". --. Foto: .

Fire ud af fem studerende oplevede panik, forvirring og ekstrem isolation, da de blev tvunget til at koble sig af digital teknologi en hel dag.

Forskere ved universitetet i Maryland erfarede, at næsten 80 procent af de studerende oplevede betydelig psykisk og fysisk ubehag ved dette, skriver The Telegraph.

Universitetsstuderende fra hele verden indrømmer i undersøgelsen, at de er afhængige af moderne teknologi som mobiltelefoner, bærbare pc'ere og tv samt af de sociale netværk som Facebook og Twitter.

LÆS OGSÅ: Iturevne penge rammer hjernen som en hammer

Omkring 1000 studerende fra blandt andet Storbritannien, USA og Kina blev interviewet. Størstedelen af de studerende var ikke i stand til at holde sig fra disse midler til kommunikation en hel dag.

Undersøgelsen beskriver de studerendes tanker i detaljer. De, som blev interviewet, fortæller blandt andet, at de følte en form for abstinenser. Andre fik panikanfald og følte sig deprimerede, da de blev nødt til at afstå fra den moderne teknologi.

En anonym amerikansk studerende fortalte, at han mente, at hans abstinenssymptomer mindede om symptomerne på kokainafhængighed.

Afhandlingen med navnet "The world unplugged" fandt, at de studerende brugte næsten de samme ord, når de skulle beskrive deres reaktioner. De var forvirrede, ængstelige, irritable, usikre, rastløse, skrøbelige, jaloux, vrede, ensomme, nedtrykte og paranoide.

"Studenterne talte sammen om, hvor ubehageligt det var at undvære den moderne teknologi, og om, hvor afhængige de i grunden er," siger Susan Møller. Hun er medieprofessor og leder af forskningsprojektet.

"Før forsøget forventede de studerende at komme til at opleve frustration, men de forventede ikke alle de ubehagelige psykolgiske effekter," siger hun.

De studerende, som deltog i undersøgelsen, var mellem 17 og 23 år. Nogle af dem blev bedt om, at skrive deres tanker ned i en dagbog. En britisk deltager skrev: "Jeg er afhængig af et rusmiddel. Det er ikke alkohol, kokain eller den slags. Det er medier, der er mit rusmiddel, og uden dem er jeg fortabt.

En anden skrev: "Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle gøre af mig selv. Det blev en vane for mig at tage en drink eller gå i køkkenet og kigge i skabene helt uden grund."

En tredje studerende tilføjede: "Jeg følte mig som en hjælpeløs mand på en øde ø i et stort hav."

Kun 21 procent kunne se fordele ved at være "afkoblet".

"Nogle af de studerende fortalte, at de godt kunne tænke sig at være uden teknologi for en tid, men de var bange for, at de så ville blive udstødt af deres venner. Når de studerende ikke havde mobiltelefon og andre kommunikationsmidler hos sig, kunne de til gengæld fortælle, at de havde samtaler med mere dybde med andre mennesker," siger Susan Møller

Rune Mentzoni, der er stipendiat ved Det psykologiske Fakultet ved universitetet i Bergen og forsker i afhængighed, er ikke overrasket over de unges reaktioner:

"Det er jo først, når de ting, som man er afhængig af, bliver taget fra én, at man ser, hvor central en plads i ens liv de har haft," siger han.

madsen@k.dk