Prøv avisen

Unge har dybe venskaber på internettet

Venskaber bevares faktisk på internettet - og for mange unge er internettet et godt sted at øve sig i at få kontakt. Foto: ©BERTRAND BECHARD/MAXPPP NANTES

Efter fem års forskning konkluderer medieforsker Malene Charlotte Larsen, at internettet ikke modarbejder nære relationer, men øger muligheden for at bevare venskaber

De såkaldt sociale netværkssider er mest kendt for, at man kan have hundredvis af Facebook-venner og sende hinanden hurtige, overfladiske beskeder. Men ifølge en ny ph.d.-afhandling er internettet også med til at skabe og udbygge dybe venskaber blandt unge. Og mange har endda særlige sjælevenner, de betror sig til om det allermest personlige, men som de udelukkende møder på nettet.

"Mange unge i min undersøgelse giver udtryk for, at venskaber over internettet er akkurat lige så meget værd som venskaber ansigt til ansigt. De oplever, at de har fået et rum til at kommunikere med både dem, de kender i forvejen, og nogle, de ikke har mødt," forklarer medieforsker ved Aalborg Universitet Malene Charlotte Larsen, som er ved at lægge sidste hånd på sin afhandling med arbejdstitlen "Understanding youth and online social networking" (At forstå unges sociale netværk på internettet).

Hun har i mere end fem år brugt en stor del af sin arbejdstid på at følge med i, hvordan unge mellem 12 og 18 år bruger internettet, især de sociale hjemmesider Arto, Facebook og Nation X. Ved hjælp af internet-spørgeskemaer har hun fået de unge til at reflektere over deres venskaber, og svarene viser, at vi har med en generation at gøre, som mener, at det er muligt at være allerbedste venner med én, man aldrig har set i virkeligheden.

"Nogle oplever, at det er lettere at åbne for at kommunikere om deres problemer og andre følsomme emner over for én, de ikke ser," forklarer Malene Charlotte Larsen.

Hun præciserer, at denne dybe, skriftestolsagtige kommunikation ikke finder sted på det sociale netværkssted Facebook, hvor andre kan læse med, men for eksempel som en personlig kommunikation via internettjenesten Messenger. Facebook bruges derimod i høj grad til, at venner og veninder kan forbedre hinandens omdømme ved at rose hinanden til skyerne.

"Der sker en udvikling i sprogbrugen. Når alle de 400 forbindelser, man har på Facebook, betegnes 'venner', er det nødvendigt at præcisere, hvem af dem der er de nære venner. Derfor er det udbredt, at 14-årige skriver 'Jeg elsker dig over alt på jorden' til de bedste venner. Og når de sletter beskeder, vælger de at beholde alle kærlighedserklæringerne, fordi de fungerer som offentligt tilgængelige, positive anmeldelser af dem selv," fortæller Malene Charlotte Larsen.

Mathias Lasgaard er psykolog og forsker i unges ensomhed ved Syddansk Universitet. Han deler vurderingen af, at mange unge kan udbygge deres mange venskaber via sociale netværkssteder. Men han peger på, at for den gruppe unge, som har svært ved at få venner, sker det tit, at "aben flytter med", når de går på nettet.

"For nogle unge er internettet et godt sted at øve sig i at få kontakt. Men en del tyder på, at de unge, som er ensomme i virkeligheden, er tilbøjelige til at bruge nettet mere overfladisk. For eksempel ved at chatte med fremmede eller spille spil alene," siger han.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk