Prøv avisen

Unge konservative savner konservatisme

Arkivfoto. De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, erkender, at værdipolitikken skal stå stærkere. - Foto: Leif Tuxen.

Værdipolitisk forankring mangler i De Konservatives politik, mener kritikere. Partiledelsen erkender manglen

Det Konservative Folkeparti står i en idé- og værdipolitisk krise. Det illustrerer burkaforbuddet, der var uden ideologisk forankring og derfor blev blæst omkuld. Det samme gør partiets landsråd i weekenden, hvor de ideologiske debatter larmede i deres fravær.

Opsangen kommer fra gruppen af unge konservative bag årsskriftet Critique, der bringer artikler om og fra den borgerlige idédebat og kulturkamp. Og som nu forsøger at antænde en større ideologisk debat.

– Der mangler en tilbundsgående diskussion i partiet om, hvad konservatisme er. Hvor man sætter ord på, hvad man kæmper for, siger Christian H. Skov, der er redaktør på Critique og skriver ph.d.-afhandling på Aarhus Universitet om netop konservatisme.

Han opfordrer partiledelsen til at holde åbne diskussioner på konferencer eller seminarer. Samtidig bør folketingsgruppen i langt højere grad indarbejde værdipolitikken i det daglige arbejde og især ikke lade Dansk Folkeparti tage patent på nationalfølelsen. 1970'ernes og 1990'ernes fløjkrige i partiet skal man ikke lade sig afskrække af.

– Konservatismen er ikke så mangefacetteret, at det er umuligt at sige, hvad den handler om. Der er nogle grundlæggende ting, der går igen i enhver ideologisk bevidst konservativ: en respekt for traditioner, fortid og nationalfølelse. Hvis man hele tiden har de værdier i baghovedet, når man argumenterer politik, så er man kommet et godt stykke. Problemet er, at mange i Det Konservative Folkeparti har svært ved at sige, hvad det vil sige at være konservativ, mener Christian H. Skov.

Opsangen støttes af Søren Hviid Pedersen, lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet og kender af konservatismen.

– De ideologiske debatter er hjernen i et politisk parti. De giver grundlaget for overhovedet at mene noget – om det så er om burkaforbud, miljøpolitik eller fordelingspolitik. Derfor er jeg fuldstændig enig med Christian H. Skov. Og dér mener jeg, at man sejler rundt i Det Konservative Folkeparti, siger Søren Hviid Pedersen.

Kernen i konservatismen er i hans øjne: Traditionsbevidsthed, skepsis over for menneskets fornuft og en veneration for det nationale – at fædrelandet har en dejlig klang. Men traditionen for at diskutere konservatisme er med undtagelse af udenrigsminister Per Stig Møller begrænset i partiet, mener han.

– Det er så sporadisk, at det gør ondt. Man har aldrig haft tradition for at tænke intellektuelt i et erhvervsparti som Det Konservative Folkeparti. Og hvis man begynder at diskutere det, så vil man opdage, at der findes dybe værdiforskelle i partiet, siger Søren Hviid Pedersen.

De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, erkender, at værdipolitikken skal stå stærkere.

– Jeg er fuldstændig enig i, at vi har behov for diskussionen. Og jeg vil rejse diskussionerne i langt højere grad end tidligere – også uden for Christiansborg, siger Henriette Kjær.

– Det sker, når man sidder i regeringen, at man har travlt med bandekrig, medieforlig og alt muligt. Man glemmer den værdipolitiske debat. Derfor er det et helt naturligt ønske, at vi får debatten, og at det kommer til at stå mere tydeligt i partiet, siger hun.

beck@kristeligt-dagblad.dk