Prøv avisen

Det digitale liv ødelægger unge kvinders søvn

Der er et krav blandt pigerne om hele tiden at være online. Jeg har talt med piger, hvis veninder kan finde på ikke at hilse på dem om morgenen, hvis de ikke har svaret på gruppe-chatten i løbet af natten, lyder det fra en ungdomspræst. Foto: Ritzau Scanpix/Iris/modelfoto

Næsten halvdelen af danskerne døjer med søvnbesvær, viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Særligt unge kvinder er meget generede af dårlig søvn. Det skyldes ifølge iagttagere, at pigerne har skabt en kultur, hvor det ikke er socialt acceptabelt at være offline på noget tidspunkt

Èt får, to får, tre får...

De fleste kender nok den gamle metode, som siges at kunne kurere søvnløshed. Men en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at mere end 45 procent af danskerne er generede af søvnbesvær i forskellig grad. Og ud af dem svarer mere end 13 procent, at de ligefrem har været ”meget generede” af søvnbesvær eller søvnproblemer inden for de seneste to uger. Det tal er steget støt siden 2010.

Årsagen er dog ikke entydig, siger professor i søvnsygdomme ved Københavns Universitet Poul Jørgen Jennum. Men paradoksalt er det da, at vi både er rigere og bedre uddannede end nogensinde før, mens vi samtidig aldrig har været så stressede.

”Alle de positive markører er der, og alligevel stiger stress og søvnløshed. Jeg vil ikke kloge mig på mekanismerne, for sandheden er nok, at vi ikke fuldstændig ved, hvorfor vi ikke kan sove. Men jeg tror, den sociale eksponering betyder rigtig meget, og det at vi stiller flere forventningsønsker til hinanden,” siger han.

Det er især de unge kvinder mellem 16 og 24 år, som har problemer med nattesøvnen. Hele 17,8 procent af dem tilkendegiver i undersøgelsen, at de inden for de seneste 14 dage har været ”meget generede” af søvnbesvær.

Det overrasker ikke Søren Østergaard, der er centerleder ved Center for Ungdomsstudier.

”Det hænger sandsynligvis sammen med, at unge kvinder også er mere stressede. Det perfekte er blevet det normale for dem. Gymnasiepiger har erhvervsarbejde, mere transport, sport, lektier, fester og så videre at tænke på, og de vil have styr på det hele. Den tankegang tager de med sig ind på universitetet, men det er helt urealistisk, hvis man for eksempel læser medicin eller jura. Det tager tid at falde til ro for dem i denne opbrudsperiode i deres liv,” forklarer Søren Østergaard.

Tallene kommer heller ikke bag på Trine Hostrup Dahl, der er ungdomspræst i Viborg Stift. Hendes målgruppe er de 15-30-årige, og hun har dagligt samtaler med unge piger og kvinder, som har brug for en at tale med, når livet er svært.

Hun har generelt flere samtaler med piger end med drenge, og hun oplever en anden social kultur i pigernes fællesskaber, som hun tror, kan være en del af årsagen til, at de også sover dårligt.

”Der er et krav blandt pigerne om hele tiden at være online. Jeg har talt med piger, hvis veninder kan finde på ikke at hilse på dem om morgenen, hvis de ikke har svaret på gruppe-chatten i løbet af natten. Det er simpelthen ikke socialt acceptabelt ikke at være på. De er så meget inde i en verden af likes og følgere, at de for eksempel også bekymrer sig om, hvorvidt deres forældre vælger en feriedestination, som er ’insta-worthy’ nok – altså som egner sig godt til billeder, som kan høste mange likes på Instagram,” siger Trine Hostrup Dahl.

Hun understreger dog, at de sociale medier ikke er hele forklaringen. Pigerne ligger også søvnløse, fordi de bekymrer sig om deres karakterer. Men alt sammen er det et led i det, hun kalder ”nul fejl-kulturen”.

”Tidligere sagde vi til hinanden, at man lærer af sine fejl. I dag tror de unge, at de dør af at fejle,” siger hun.

”Det skal forældre turde konfrontere deres børn med. De bør tage telefonen fra dem inden klokken 22, så de ikke tager de dårlige vaner med videre ind i deres ungdoms- og voksenliv.”