Unge muslimer fejrer julen

Det unge par Niddal El-Jabri og Natasha Al-Hariri har besluttet, at deres søn Gabriel på knap to måneder skal vokse op med julens traditioner, og i år skal de holde deres første juleaften sammen.

”Den generation, vi er en del af, vil i højere grad tage del i julen, fordi vi er opvokset med den tradition,” fortæller Natasha Al-Hariri og Niddal El-Jabri, der her ses sammen med den seks uger gamle søn Gabriel i lejligheden i Taastrup. –
”Den generation, vi er en del af, vil i højere grad tage del i julen, fordi vi er opvokset med den tradition,” fortæller Natasha Al-Hariri og Niddal El-Jabri, der her ses sammen med den seks uger gamle søn Gabriel i lejligheden i Taastrup. –. Foto: Leif Tuxen.

De to unge nydanskere med palæstinensisk baggrund ser ingen modsætning mellem at være troende muslim og gå rundt om juletræet.

Niddal El-Jabri og Natasha Al-Hariri er ikke alene. Flere unge muslimer, der er født og opvokset i Danmark, tager i stigende grad julen til sig. Ikke som en religiøs fest, men som en tradition, lyder meldingen fra flere kirkefolk og forskere, der arbejder med nydanskere.

Mange har et stort ønske om at blive en del af en dansk hverdag og give deres børn en god barndom, hvor de får lov at opleve en del af de ting, som andre børn oplever. De betragter julen som en tradition, hvor man godt kan tage elementer ud uden at gå på kompromis med sin egen religion. Selvfølgelig handler det primært om kulturmuslimer snarere end muslimer med en omfattende religiøs praksis, fortæller netværkskoordinator Birthe Munck-Fairwood fra Tværkulturelt Center, der forsøger at bygge bro mellem folkekirken og nydanskere.

LÆS OGSÅ: "Vi elsker julens hygge og samvær"

Kulturel medarbejder i Vollsmose Kirke Maher El-Badawi, der selv er muslim, vurderer, at det først og fremmest er de mere sekulære muslimer, der køber juletræ og kalenderlys:

De fleste af de meget religiøse, jeg kender, fejrer ikke jul, siger Maher El-Badawi.

Sognepræst Niels Hviid fra Gellerup Kirke nær Aarhus fortæller, at op mod 100 personer for nylig deltog i kirkens særlige gudstjeneste med efterfølgende julefrokost baseret på halalslagtet kød. Heraf var halvdelen nydanskere med muslimsk baggrund:

Vi mærker en stigende interesse og en større naturlighed i forhold til at fejre julen blandt muslimer. De, der kommer i kirken, er ofte troende muslimer med en åben holdning til samfundet og et ønske om at gå i dialog og tale om tro, fortæller Niels Hviid.

Marianne Holm Pedersen, seniorforsker ved Dansk Folkemindesamling, har tidligere undersøgt, hvordan indvandrerfamilier opfatter børnehavens traditioner. Undersøgelsen viste, at de fleste forældre valgte at lade deres børn fejre jul i børnehaven, fordi de ikke ønskede, at børnene skulle være udenfor:

I hjemmet var det mere forskelligt. Nogle familier fejrede ikke julen. Andre ville gerne kombinere forskellige traditioner, fortæller Marianne Holm Pedersen.