Unge muslimer hygger uden alkohol

Unge muslimer står udenfor den danske alkoholkultur, men har et aktivt socialt liv, viser undersøgelse

Unge muslimer hygger uden alkohol

De har masser af fester, masser af hygge og et aktivt socialt liv. Det hele foregår bare uden alkohol.

Det er virkeligheden for unge danske muslimer, som dermed adskiller sig markant fra deres jævnaldrende uden muslimsk baggrund.

Ifølge en ny undersøgelse, foretaget blandt 17-19-årige, drikker unge muslimer markant mindre end ikke muslimer.

Eksempelvis viser undersøgelsen, at mens stort set alle unge i aldersgruppen har prøvet at drikke mindst en genstand, gælder det samme kun for 50 procent af de unge med muslimsk baggrund.

Samtidig har 97 procent af de unge ikke-muslimer prøvet at være fulde, mens kun 47 procent af muslimerne har været fulde.

Undersøgelsen, som er foretaget i samarbejde mellem Sociologisk Institut ved Københavns Universitet og SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd), viser desuden, at kun 19 procent af de unge muslimer har drukket mere end fem genstande på en gang i den seneste måned. Det tilsvarende tal for de ikke-religiøse unge er 82 procent.

Forklaringen på de store forskelle er til dels religiøse, men i høj grad også kulturelle, forklarer undersøgelsens leder, Maria Røgeskov, ifølge hjemmesiden videnskab.dk.

Hun opridser tre forklaringer:

  • Deres forældre drikker ikke og derfor ligger det ganske enkelt fjernt fra nogle muslimske børn og unge at kaste sig over alkohol
  • De synes, det er mærkeligt - og bryder sig ikke om - at man skal drikke for at have det sjovt
  • De kan se, at druk har nogle ubehagelige konsekvenser, nogle gange fysisk, men især psykisk, når de danske drukmåse møder i skole mandag morgen med minderne fra fredag aften om et væld af dumme handlinger, som de nu fortryder.

Både unge muslimske kvinder og mænd er samtidig præget af andre muslimers forventninger og fordomme. Eksempelvis er især unge muslimske kvinder forsigtige med at feste og drikke alkohol, da de tænker på, hvad det kan betyde familiens ære og deres eget omdømme.

På samme måde er unge muslimske mænd også forsigtige med at blive set berusede, også selv om de går mere i byen end unge muslimske kvinder.

"Det lyder måske, som om muslimske unge er underlagt mange regler, men det er vigtigt at gøre opmærksom på, at danskere også lever efter særlige regler og normer", siger Maria Røgeskov og uddyber:
 
  "Jeg har personligt heller ikke lyst til, at mine forældre skal se mig stiv eller dårlig, og materialet fra en tidligere undersøgelse viser også, at danske piger skal passe på, hvor mange fyre de er sammen med i forhold til at få et ry for at være billig", siger Maria Røgeskov.

»Det er nogle af de samme spilleregler, der gælder for etniske og muslimske danskere, men grænserne ligger bare på et andet niveau for mange muslimer,« pointerer Maria Røgeskov.

Hun mener samtidig, at også ikke-religiøse unge kan lære af unge muslimers alkohol-vaner.

»Hvis vi vender det hele lidt på hovedet, så kan vi se, at mange muslimer hygger sig og har det sjovt uden alkohol. Måske kan det bruges som inspiration, når unge, forældre eller skoler diskuterer unge og druk. Muslimer kommer med en anden indstilling, som vi måske kan lære noget af,« siger Maria Røgeskov.