Unge radikale politikere vil lovliggøre flerkoneri

Radikal Ungdom vil tillade ægteskaber med flere end to partnere. Det vil udløse et pres for at tillade alle mulige typer ægteskaber, siger juraprofessor

"Radikal Ungdom går ind for at tillade bigami. Mennesker skal have lov til at indgå i de familieformer, de ønsker. Om det så er ægteskab mellem mand og kvinde, to mænd eller måske en kvinde og to mænd. Mangfoldige familiemønstre er ønskværdige," siger landsformand Ditte Søndergaard.
"Radikal Ungdom går ind for at tillade bigami. Mennesker skal have lov til at indgå i de familieformer, de ønsker. Om det så er ægteskab mellem mand og kvinde, to mænd eller måske en kvinde og to mænd. Mangfoldige familiemønstre er ønskværdige," siger landsformand Ditte Søndergaard. Foto: Bjarke Bo Olsen Denmark.

Mens De Radikales forslag om forældremyndighed til fire voksne stadig er til diskussion, går radikale ungdomspolitikere skridtet videre. Ifølge Radikal Ungdom skal ægteskaber med tre eller flere partnere bigami og polygami lovliggøres i Danmark, lyder det fra landsformand Ditte Søndergaard.

Radikal Ungdom går ind for at tillade bigami. Mennesker skal have lov til at indgå i de familieformer, de ønsker. Om det så er ægteskab mellem mand og kvinde, to mænd eller måske en kvinde og to mænd. Mangfoldige familiemønstre er ønskværdige, siger hun.

LÆS OGSÅ: Flerkoneri kan blive nyt værdipolitisk stridsemne

En lovliggørelse af bigami skal eksempelvis hjælpe mennesker som den irakiske tolk, der i 2008 kom til Danmark med to koner, men siden måtte rejse igen, da han ikke ville lade sig skille fra den ene af sine to koner.

Det er uacceptabelt, at vi er så snæversynede i Danmark, at vi ikke vil hjælpe en mand, der har hjulpet os. Det vil vi i Radikal Ungdom gerne gøre noget ved, siger Ditte Søndergaard.

LÆS OGSÅ: Tunesiens kønsroller kolliderer med ligestilling

Ligeledes har Venstres Ungdom tidligere talt for ægteskaber mellem flere end to mennesker. På Venstre Ungdoms landsstævne i 2008, 2009, 2010 og 2011 fremsatte ungdomspolitikerne resolutioner om at tillade polygami. Siden har organisationen ændret holdning, fortæller Venstres Ungdoms formand, Morten Dahlin.

Vores grundholdning er stadig, at folk skal have lov at indrette deres kærlighedsliv, som de vil, og leve sammen med det antal partnere, de ønsker. Men rent juridisk skal et ægteskab være to personer. Gerne to af samme køn, men ikke flere end to, siger han.

LÆS OGSÅ: Mormoner forlader troen

Da danske myndigheder ikke ville åbne for bigami i forbindelse med sagen om den irakiske tolk, troede han, at han kunne emigrere til England, hvor der i særlige situationer er accept af polygami. Men det gælder ikke i immigrationssager, hvorfor han søgte tilbage til Irak.

Man kunne forestille sig, at vi om 10 eller 20 år er kommet derhen, hvor der er flertal for at tillade polygami i sager, hvor personer kommer til Danmark fra et land, hvor et polygamt ægteskab er indgået legalt. Men hvis først der bliver åbnet for at acceptere det, vil der komme et pres for også at åbne for indgåelse af alle typer polygame ægteskaber, siger Ingrid Lund-Andersen, professor, dr.jur. ved Københavns Universitet og ekspert i familieret.

Hun understreger nemlig, at det er utænkeligt, at dansk lovgivning skulle tillade en mand at have flere koner uden samtidig at tillade en kvinde at have flere mænd. Til trods for at der inden for islam er regler om, at en mand må have op til fire koner, mens ingen kvinde må have flere mænd. Også ægteskaber mellem flere mænd og flere kvinder kunne komme på tale.

De Radikales ligestillingsordfører, Sofie Carsten Nielsen, vakte for nylig debat med forslaget om at give familier ret til at dele forældremyndigheden mellem tre og fire personer, når eksempelvis et lesbisk par får et barn med en mand eller sammen med et bøssepar. Men hun deler ikke sit partis ungdomsorganisations ønske om at legalisere bigami:

Det er vi imod. Levede vi i den bedste af alle liberale verdener, og alle mennesker var frie, kunne folk være i deres gode ret til selv at bestemme. Men sådan er det ikke. Bigami er en praksis, som praktiseres i lande med undertrykkende strukturer, der fører til undertrykkelse af kvinder.