Prøv avisen

Unge søger identitet i brosten

For unge autonome er gadekampe mod politiet et spørgsmål om identitet, snarere end politik

Bannerne rummer politiske slagord om solidaritet og anti-fascisme, men når hætteklædte unge autonome kaster brosten mod et EU-topmøde handler det i langt højere grad om jagten på identitet end om politik.

På samme måde som den yderste højrefløj søger at skabe identitet ved at samle sig om nationalstatens gamle symboler og definere en politisk dagsorden ud fra, hvad der er dansk og ikke-dansk, finder de unge fællesskab og mening i sammen at være imod alt, hvad det eksisterende samfund står for - inklusiv demokratiske spilleregler. Det fastslår en række samfundsiagttagere, som Kristeligt Dagblad har talt med.

Sociolog Henrik Dahl har skrevet en række debat-bøger om det moderne samfund. Han forklarer, at de autonome unge på den yderste venstrefløj lige som alle andre politiske bevægelser, der opstod i slutningen af det 20. århundrede, er kendetegnet ved jagten på identitet. Han sammenligner de autonome med zappatist-bevægelsen i Mexico, den japanske kult, der udsendte nervegas i Toykos undergrundsbane, og Taleban-bevægelsen i Afghanistan.

- Det klassiske politiske skel mellem højre- og venstrefløjen, der baserede sig på realpoltiske forskelle, udfordres af en ny identitetspolitik, siger Henrik Dahl.

Han ser tre slags identitets-politik: grupper, der finder sammen i et stærkt nationalt fællesskab; grupper, der finder identitet i en frigørelsesbevægelse, hvad enten det gælder sexuel frigørelse eller færøsk løsrivelse; og grupper, der som de autonome, finder identitet i simpelthen at være imod.

- Det farlige ved modstands-identiteten er, at alle andre er onde, og at man selv er god. Det legitimerer, at man selv bliver ond i kampen mod systemet, siger Henrik Dahl.

Jagten på identitet

Også samfundsforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet, ser de autonomes fællesskab og adfærd som et udslag af jagten på identitet. Han hæfter sig ved, at de både klæder og organiserer sig som en stamme med egne symboler og ritualer.

Hverken Johannes Andersen eller Henrik Dahl har meget til overs for de autonomes politiske kamp.

- Sten mod politiske møder, der søger at finde fælles løsninger på fælles problemer, er den absolut mest stupide måde at engagere sig politisk på. Dybest set er det forkælede unge med for meget fritid, siger Henrik Dahl.

Forskningskoordinator ved Center for Ungdomsforskning på Roskilde Universitetscenter, Noemi Katznelson, ser også de autonomes politiske projekt som et spørgsmål om identitet.

- Det er unge mennesker, som er i en fase af livet, hvor praktisk talt alt handler om identitet, siger Noemi Katznelson.

Hun ser dog også reel frustration og afmagt hos de unge autonome. Gennem et forskningsprojekt har hun været i kontakt med Ungdomshuset på Nørrebro i København, hvor mange af de unge autonome ifølge politiet holder til. Her har hun mødt en stor gruppe hjemløse og på anden vis marginaliserede unge, der har oplevet en række svigt som børn og nu føler sig svigtet af samfundet.

- Der er også tale om en reel afmagtsfølelse, som den hadefulde adfærd er udtryk for. Hvis vi vil videre end at håne og skælde ud, er vi nødt til at tage den følelse alvorligt, siger Noemi Katznelson. Grundlæggende ser hun de autonomes adfærd som en mere radikal formulering af den måde, hvorpå unge i dag vender det traditionelle politiske system ryggen, hvilket ikke mindst partiernes svigtende medlemstal vidner om. Sognepræst ved Marmorkirken i København, Mikkel Wold, ser de autonomes adfærd som led i en generel brutalisering af samfundet i stil med, når indvandrerdebattører i dag modtager dødstrusler.

- Vi er blevet mere brutale i vores omgang med hinanden i det daglige, og vi tager ikke mærkbar fælles afstand fra brutaliteten, derfor eskalerer det, siger han.

Ifølge Københavns Politi tæller de autonome 100-200 børn og unge fra forskellige sociale lag og et par hundrede medløbere. Langt de fleste er i 20´erne, mens en lille hård kerne ifølge politiet har rundet de 30 år.

boddum@kristeligt-dagblad.dk