Prøv avisen

Flere unge engagerer sig i foreningslivet

Efter flere års tilbagegang i medlemstallene har foreningerne under Dansk Ungdoms Fællesråd oplevet, at kurven er knækket og medlemstallene gået lidt frem igen. Her ses glade spejdere i Holstebro. Arkivfoto. Foto: Johan Gadegaard

Sidste års folketingsvalg har givet de politiske ungdomsorganisationer vind i sejlene, viser nye tal. Dansk Ungdoms Fællesråd noterer sig, at flere spejderkorps og kirkelige foreninger for unge har haft stigende medlemstal

Efter flere års tilbagegang i medlemstallene har foreningerne under Dansk Ungdoms Fællesråd oplevet, at kurven er knækket og medlemstallene gået lidt frem igen.

Samlet set er de 61 foreninger, der dækker politiske, kirkelige og kulturelle foreninger samt spejderkorps, gået frem med seks procent – fra i alt knap 260.000 medlemmer under 30 år i 2014 til 276.000 i 2015. Især springer det i øjnene, at de fleste politiske ungdomsorganisationer har haft fremgang.

”Vi er glædeligt overraskede over, at det er lykkedes mange at gå frem i en tid, hvor det ellers hedder sig, at det er svært at trække unge til det traditionelle foreningsliv. Når netop de politiske foreninger vokser, tror jeg, at det skyldes, at det politiske har haft ekstra bevågenhed i 2015 med både et folketingsvalg og et skolevalg,” siger Søren Gisselmann, kommunikationschef i Dansk Ungdoms Fællesråd.

Det er da også i den politiske verden, den helt store højdespringer skal findes. Liberal Alliances Ungdoms medlemstal voksede i perioden fra 633 til 1661, hvilket svarer til 162,4 procents fremgang.

Anders Burlund, som indtil i søndags var næstformand i Liberal Alliances Ungdom, har tre forklaringer på dette.

”Først og fremmest er det, fordi Liberal Alliance fik et flot valg i 2015, og at man i det hele taget ser en tilstrømning til ungdomspartierne, når der er valgår. For det andet har vi haft en offensiv socialmedie-strategi, så vi i dag er det største ungdomsparti på Facebook. Og for det tredje holder vi fede arrangementer så som uddannelsesweekender og talentprogrammer,” siger han.

At udviklingen i medlemstallet ikke altid afspejler resultatet ved valget, kan dog blandt andet ses på, at Konservativ Ungdoms Landsorgansation er gået 22,4 procent frem til i alt 1289 medlemmer. Dansk Folkepartis Ungdom har trods moderpartiets mange mandater kun 785 medlemmer, hvilket ikke desto mindre er en fremgang på 17,7 procent.

Ser man på spejderne og de kirkelige og sociale ungdomsforeninger, går det meget op og ned. Det Danske Spejderkorps og FDF/FPF har haft en mindre fremgang, mens Ungdommens Røde Kors har tabte mere end 20 procent af medlemmerne.

Anderledes forholder det sig med den lille, men støt voksende forening Youth For Christ Danmark, som på et år er gået fra 1075 til 1604 medlemmer – en fremgang på 49,2 procent.

”Vi er blevet bedre til at være en forening og tænke i, hvordan vi kan involvere flere unge i kirkeligt socialt arbejde,” lyder forklaringen fra Youth For Christ Danmarks landsleder Daniel Baun, som dog samtidig peger på, at succesen måske først og fremmest skyldes et enkelt projekt på Bornholm.

Her har den landsdækkende forening nemlig optaget en lokal forening, som knyttede sig til den sociale café, legeland og skaterhal Værftet i Nexø, som både omfatter hjælp til flygtninge og aktiviteter for turister og den lokale ungdom, og som involverer et meget stort antal frivillige.

Ifølge Thomas P. Boje, som er professor i sociologi ved Roskilde Universitet og forsker i foreningsliv og frivilligt arbejde, markerer udviklingen fra 2014 til 2015 først og fremmest, at det politiske engagement er gået frem, men det er svært at sige, om det alene skyldes et folketingsvalg eller har mere blivende karakter.

”Ser vi på det totale antal medlemmer af de politiske ungdomsorganisationer, er dette jo ganske beskedent i forhold til både sociale organisationer og kulturelle organisationer – og lave i historisk sammenhæng,” siger han.

Bjarne Ibsen er professor og leder af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet. Han peger på, at blandt hele den voksne befolkning er de mange års tilbagegang i medlemskab af politiske partier stoppet. De nye tal fra Dansk Ungdoms Fællesråd viser efter hans vurdering først og fremmest, at man skal passe på ikke at skrive det traditionelle danske foreningslivs gravskrift for tidligt:

”Der er et stor gennemtræk af unge i foreninger. Det har altid været sådan, at mange unge meldte sig ud, men så melder andre unge sig ind. I årevis har man talt om, hvorvidt spejderkorpsene kan blive ved med at tiltrække unge. Men det, vi kan se, er, at spejderkorps og foreninger er mere sejlivede, end man måske skulle tro, og at også når det kommer til engagement i foreninger, er ungdommen lidt bedre end sit rygte.”

Folketingsvalget i 2015 tilskrives en stor del af æren for, at de politiske ungdomsorganisationer har oplevet medlemsfremgang. Her ses primært aktive i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Venstres Ungdom foran Christiansborg ved en tv-duel mellem nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Foto: Asger Ladefoged