Prøv avisen

Unge socialdemokrater: Karakterræset er gået amok

Halvdelen på videregående uddannelser bør optages ud fra andet end karakterer, mener Socialdemokratisk Ungdom

En skævert til idrætseksamen i gymnasiet og drømmestudiet er uden for rækkevidde.

Sådan er det i dag for mange unge, fordi ni ud af 10 på videregående uddannelser optages på baggrund af karakterer, mener Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU.

Ifølge DSU-formand Camilla Schwalbe bør halvdelen af de studerende optages ud fra blandt andet erhvervserfaring, frivilligt arbejde, udlandsophold eller højskoleophold.

- Lige nu har vi et karakterræs, der er gået helt amok. Mere end 30 videregående uddannelser kræver et karaktergennemsnit på 10 eller derover. I 2009 var det kun 10 uddannelser, siger DSU-formanden til Ritzau.

- Dem som ikke lige var så god i idræt og måske fik et syv-tal, kan derfor godt glemme alt om drømmestudiet, hvis det kræver et højt karaktergennemsnit, fortæller Camilla Schwalbe.

Mens ni ud af ti optages ved deres karaktergennemsnit, så kommer resten ind på et studie via det såkaldte kvote 2. Her er det netop de meritter, som DSU-formanden efterspørger, der afgør, om de studerende kommer ind.

Hvis halvdelen blev optaget via kvote 2, så ville det adgangsgivende karaktergennemsnit til de forskellige uddannelser stige, fordi der ville være færre pladser til de unge, som søger via kvote 1.

Det er dog ikke noget problem, at en 50/50 fordeling vil skrue karakterkravet endnu længere op, mener DSU.

- Jeg har intet problem med, at det kræver et højt snit at komme ind. Det er problemet, at en lang række unge står uden for, uden mulighed for at komme ind, siger Camilla Schwalbe.

Hun mener det er et problem, at gennemsnittene efterhånden er så høje, at flere samfundsgrupper kan afskrive en lang række uddannelser.

- Mange som kommer fra hjem, hvor væggene ikke er tapetserede med eksamensbeviser og hvor bogreolerne ikke bugner, kan på forhånd afskrive en lang række uddannelser, lyder det.

Uddannelserne har i dag mulighed for at søge dispensation, så de kan optage flere studerende via kvote 2.

Det har betydet, at syv ud af otte universiteter har fået udvidet kvote 2 på udvalgte uddannelser.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ser gerne flere optaget uden om karakterræset og den nuværende dispensation "er det kun en begyndelse".