Unge tager kunstig sol før konfirmationen: ”Man ser bare bedre ud, når man er brun”

For hver femte unge, der går i solarie, indledes den sundhedsfarlige vane, når de skal konfirmeres. De ved, at det er usundt, men de vil se godt ud. Kræftens Bekæmpelse er på vej med kampagner for at advare de unge om risikoen.

På Ordrup Gymnasium i Nordsjælland går mange elever i solariet inden årets traditionsrige gallafest. Når de stiller op til fotografering på den røde løber, er mange så brune, at de, der ikke har været i solariet næsten ligner spøgelser.
På Ordrup Gymnasium i Nordsjælland går mange elever i solariet inden årets traditionsrige gallafest. Når de stiller op til fotografering på den røde løber, er mange så brune, at de, der ikke har været i solariet næsten ligner spøgelser. Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

Solbrun, rødkindet og smilende kommer Kathrine Laursen ud af solariet efter 16 minutters sol. Hun er en hyppig gæst i solariet i Aarhus’ midtby. Hun kommer, fordi hun synes, hun ser pænere ud, når hun har fået farve. Og så sætter hun pris på den tid, hun har helt for sig selv.

”Det er en god fornemmelse at have gjort noget godt for mig selv,” siger Kathrine Laursen, og hun er er ikke den eneste, som har den følelse.

Når døren til solcentret går op, træder nye solhungrende danskere ind. Nogle er rødhårede med lys hud, mens andre er mørke. Fælles for dem er, at de er unge.

At der ikke er tale om et tilfælde, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Siden 2007 er danskernes brug af solarie generelt faldet, men fra 2012 er antallet af unge solariebrugere mellem 15-29 år begyndt at stige. Særligt de helt unge mellem 15-19 år har sat forbruget op. Antallet af de helt unge, der går i solarie er siden 2012 steget fra 9 til 18 procent, viser opgørelsen fra Kræftens Bekæmpelse.

De fleste unge ved godt, at det er usundt, men trangen til at se godt ud overtrumfer bekymringen for de skadelige og kræftfremkaldende UV-stråler.

På Ordrup Gymnasium i Nordsjælland går mange elever i solariet inden årets traditionsrige gallafest. Når de stiller op til fotografering på den røde løber, er mange så brune, at de, der ikke har været i solariet næsten ligner spøgelser.

Ifølge Andreas Emilio, der går i 2.g, handler det alt sammen om se godt ud. Han har lagt mærke til, at flere også forsøger sig med spraytan og selvbruner-servietter.

”Solarie er meget udbredt. Man ser bare bedre ud, når man er brun. På 12 minutter kan du få lidt farve inden gallafesten,” siger han.

Der er dog et vist tabu forbundet med at gå i solarie, og man er nødt til at lave sjov med det, når flere af vennerne fra klassen pludselig ser ud, som om de har været tre uger på Maldiverne. Man vil heller ikke så gerne møde én fra parallelklassen i solcentret.

Andreas Emilio tror, at det hænger sammen med, at de fleste er klar over, at det ikke er sundt at tage den kunstige sol.

”Jeg tror godt, at folk ved, at solarie er usundt. Men samtidig er der mange, der ikke ved nok om, hvor skadeligt det faktisk er. Jeg har heller ikke selv kendt nogen eller hørt om nogen, der har mærket konsekvenserne,” siger han.

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser da også, at danske unge godt ved, at solarie er skadeligt for huden. 86 procent er også klar over, at solarie øger risikoen for kræft. Men samtidig afviser 28 procent af dem, der går i solariet, at deres eget forbrug er farligt.

Faktum er imidlertid, at hvis man går i solarie, har man 20 procent øget risiko for at udvikle modermærkekræft, og er man under 35 år, er der 60 procent øget risiko.

”Jeg er ikke bange for det, og jeg har måske heller ikke så meget respekt for det. Jeg tænker ikke så meget over konsekvenserne, før de er der,” siger Kathrine Laursen om at gå i solarium. – Privatfoto.
”Jeg er ikke bange for det, og jeg har måske heller ikke så meget respekt for det. Jeg tænker ikke så meget over konsekvenserne, før de er der,” siger Kathrine Laursen om at gå i solarium. – Privatfoto.

Det er ikke kun i forbindelse med gallafesterne på gymnasierne, at en brun kulør står i høj kurs.

Også før forårets konfirmationer vælger mange unge at gå i solariet. En solbrun hud står højt på ønskelisten, når man skal stå i kirken iført en hvid nystrøget skjorte eller fin hvid kjole.

”Både piger og drenge går meget op i, hvordan de ser ud på dagen. De vil gerne se godt ud på billederne, og de tænker over enhver detalje,” siger sognepræst Lotte Højholt fra Frederikssund, der godt kan forestille sig, at solariebesøg finder sted.

De unges stil kan ved første øjekast se mere afslappet ud end hos tidligere generationer, men ifølge præsten er håret, makeuppen og tøjet planlagt ned til mindste detalje, og det samme gælder solariebesøgene, der skal give den rette kulør.

I Haderslev kan sognepræst Kirsten Münster genkende billedet af de unge, der gør sig så stor umage med at se godt ud.

”Konfirmanderne går vældig meget op i at se smukke ud,” siger hun.

22 procent af de unge solariebrugere gik i solarie første gang, da de skulle konfirmeres, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, hvor man med bekymring følger den nye udvikling, som falder sammen med, at flere unge også er begyndt at ryge, selvom eksperter havde troet, at såvel solarier som cigaretter snart ville være et overstået kapitel.

Nu peger eksperterne på, at der er brug for nye oplysningskampagner, for mange unge har for eksempel ikke set den Youtube-video, hvor modellen og bloggeren Mascha Vang bliver mast i et solarie. I filmen klapper skærmene sammen om hende, mens budskabet ”solariet kan koste dig livet” ruller over skærmen.

Videoen blev produceret til kampagnen ”Sluk solariet”, der begyndte i 2007, og som fik antallet af solariebrugere til at falde drastisk.

Siden har Kræftens Bekæmpelse og sundhedsmyndighederne haft mindre fokus på området, og den helt unge generation er derfor ikke blevet bombarderet med videoer, buskampagner og flyers, der fortæller om de skadelige UV-stråler.

Ifølge Maria Meyer, der er analysemedarbejder hos Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens solkampagne, føler nogle unge sig ironisk nok også mere sunde, når de har taget sol i solariet.

”Nogle ser det som et sundhedstegn, at de har fået kulør på kroppen,” siger Maria Meyer.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har rigtig mange unge deres første solariebesøg, når de er under 18 år, mens et mindretal tager sol i solariet, allerede inden de er fyldt 16 år. Kræftens Bekæmpelse arbejder af samme grund på at få indført en aldersgrænse for, hvornår unge må begynde at gå i solarie. Derudover er sundhedsorganisationen gået i gang med at forberede nye kampagner.

”Vi har et stort fokus på det her. Vi har planlagt, at der skal komme en kampagne ud i år, og det skal være en kampagne, som netop skal være rettet mod de unge solariebrugere,” siger Maria Meyer.

I Aarhus har Kathrine Laursen fået sine 16 minutter under den kunstige sol.

Hun har taget sol, siden hun var 12 år. I dag er hun 26 år og tilhører egentlig den aldersgruppe, der var en del af målgruppen for ”sluk solariet”-kampagnen. Men hun er ikke bekymret, for hun har hørt, at det først er farligt med solen, når man bliver rød, og hun fremhæver også, at der er gevinster ved solariet. For eksempel får man D-vitamin, siger hun.

”Jeg er ikke bange for det, og jeg har måske heller ikke så meget respekt for det. Jeg tænker ikke så meget over konsekvenserne, før de er der,” siger hun.

Hun kan godt høre, at det lyder vildt. Men hun er afhængig af det, og hun forestiller sig, at hun vil blive ved med at gå i solariet til langt ind i fremtiden.