Prøv avisen

Unge zapper væk fra tv-nyheder

Kun en meget lille del af de unge ser dagligt nyheder i tv. Nyhedsbegrebet er under pres, mener forsker

Unge springer over nyhederne på tv. Det får forskere til at advare om, at de traditionelle medier risikerer at tabe en hel generation på gulvet. Det skriver Politiken lørdag.

Kun seks procent af de 12-24-årige og 13 procent af de 25-39-årige ser TV-avisen på en almindelig hverdag, mens det er hele 42 procent af dem over 60, der stiller ind på DR 1's nyheder.

Tendensen er den samme for Nyhederne på TV 2, der dog har flere seere i alle aldersgrupper.

Det viser tal, som DR Medieforskning har fundet for Politiken.

Professor Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School siger, at det er selve nyhedsbegrebet, som er under pres.

- De unge føler det typisk ikke som en borgerpligt at følge med i nyhederne. De zapper væk uden det mindste gran af dårlig samvittighed, siger han til Politiken.

På Københavns Universitet ville professor Stig Hjarvard gerne kunne konkludere det modsatte:

- Men vi må simpelthen konstatere, at følelsen af pligt til at holde sig orienteret er vigende både for yngre og for de socialt dårligst stillede. Der er en generel udvikling over tid, siger Stig Hjarvard fra Institut for Medier, Erkendelse og Formidling til avisen.

Chefen for TV-avisen, Naja Nielsen, kalder de unges manglende interesse en kæmpe udfordring. DR vil nu analysere problemstillingen og tage på turné til gymnasierne.

- Vi skal mere i dialog med dem, vi har svært ved at få fat i. Det er ekstremt vigtigt, at vi er meget nysgerrige og interesserede i at møde deres behov og den måde, de vil have informationer på, siger Naja Nielsen til Politiken.