Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Ungepanel vil have samtykke og udfordre kropsidealer

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har torsdag modtaget ni råd fra et ungepanel. Rådene skal være med til at styrke unges trivsel. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Et panel af unge har torsdag afleveret ni forslag til sundhedsministeren, som skal styrke unges trivsel.

Giv et modbillede til de mange idealkroppe, giv lettere adgang til hjælp til unge med psykisk mistrivsel og gør op med uklare opfattelser af, hvordan samtykke skal forstås.

Sådan lyder nogle af budskaberne i et ungepanels ni råd, som panelet torsdag har afleveret til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Forslagene går på, hvordan man kan styrke unges trivsel.

I panelet sidder blandt andre Daniel Kristiansen fra Sind Ungdom. Han har tidligere været socialt udsat.

For ham har rådene om at gøre op med en præstationskultur og give lettere adgang til hjælp for unge, der psykisk mistrives, en stor betydning.

- Det er vigtigt, at man bare kan være, som man er. Så er det lige meget, hvilken diagnose man har, hvilken etnicitet, baggrund, politisk og seksuel orientering, man har. Det bør ikke være gennemgribende for, hvordan vi ser hinanden, siger han.

Sana Mahin Doost, formand for Danske Studerendes Fællesråd, er ligeledes især glad for rådet om et opgør med præstationskulturen.

- Der er et stigende pres på fokus og karakterer. Man har bundet en stram snor om unge. Der er det, der er helt centralt, med det her råd, siger hun.

Et af panelets råd handler om, at respekten for individuelle grænser skal styrkes. Der skal gøres op med forældede og uklare opfattelser af, hvordan samtykke skal forstås, lyder det.

- Med lovgivning om samtykke kan politikerne bidrage til at fremme en norm i befolkningen om, at der skal være respekt for andres grænser og sikre, at de overholdes, skriver rådet i et af sine forslag.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby peger på, at der allerede ses på, om der skal lovgivning om samtykke.

- Justitsministeren har nedsat et udvalg, der skal kigge på samtykkeregler i det hele taget, og hvilken lov der skal til for at sikre, at der ikke er nogen, der ender med at have seksuelt samkvem med nogen mod deres vilje, siger hun.

Men der er også områder, hvor der nu skal gøres mere, lyder det. Blandt andet vil hun og kulturministeren invitere til en konference om mediers ansvar i forhold til at skabe kropsidealer.

Panelet har siden maj arbejdet på at lave en række forslag til, hvad der kan rette op på, at flere danske børn og unge mistrives.

Fie Sommer og Amalie Wessel, der begge kommunikerer om perfekthedskultur har også deltaget. De har blandt andet været med i tv-programmet ”De Perfekte Piger” på DR3.

/ritzau/