Prøv avisen

Unik tegneserie om Grønlands fortid

-- Illustration fra bogen "De første skridt".

Et tæt samarbejde mellem en grønlandsk kunstner og folk fra National- museet i København har resulteret i en autentisk tegneserie om livet i Grønland for 4500 år siden

Første album i en tegneserie om Grønlands forhistorie er netop kommet på gaden. Den grønlandske grafiker og kunstner Nuka Godtfredsen står sammen med eksperter fra Nationalmuseets arktiske afdeling bag udgivelsen, der formidler den seneste forskning på området i usædvanligt betagende billeder.

Idéen opstod tilbage i 2006, da arkæolog Martin Appelt fra Nationalmuseet kontaktede Godtfredsen. Begge er glødende tegneserieentusiaster og så mediet som en oplagt måde at formidle fortiden på en ny og fængende måde.

Der er planlagt fire album i serien, der hver tager afsæt i en epoke af Grønlands fortid. Den første bog handler således om de eskimoer, der vandrede fra Canada til Nordøstgrønland for 4500 år siden.

– For mig er det her et drømmeprojekt. Som dreng var jeg meget optaget af de gamle sagn, myter og arkæologi. Så det er fantastisk at få lov til at tegne Grønlands fortid sammen med forskerne fra Nationalmuseet, fortæller Nuka Godtfredsen med et stort smil.

Begejstringen skinner også tydeligt igennem i det endelige resultat. Hver tegning er tegnet fra bunden efter talrige skitser og til slut farvelagt som akvareller. Hver detalje er undersøgt og endevendt, så historien fremstår sandfærdigt.

– Jeg er lidt af en perfektionist, så alt skulle være 100 procent korrekt. Jeg har studeret genstande, skinddragter og diskuteret med museumsfolkene for at gøre tegneserien så autentisk som muligt. Som kunstner ville jeg også lave alting i hånden. Jeg er træt af tegneserier lavet på computer. De er kedelige. Vores tegneserie kan man læse igen og igen og stadig opdage nye ting, påpeger Nuka K. Godtfredsen.
En genlæsning kan være en god idé, for der optræder mange personer og steder i historien. Men det er helt bevidst, for dermed lægger den sig op ad den grønlandske fortælletradition:

– I gamle fortællinger kommer der lange opremsninger af personer, deres relationer, steder og begivenheder. Jeg har også lagt vægt den typiske grønlandske humor, mimikken og ikke mindst rastløsheden. De fleste grønlændere er lidt urolige af natur. Man ved ikke, hvad dagen og fremtiden bringer, og sådan er det bare, konstaterer Godtfredsen.

Historiens hovedperson, Nanu, og hans slægt kommer da også ud på lidt af et uforudsigeligt eventyr på sin vej rundt om Grønland. Mørke, isbjørne, storme, sæler, lange vandringer, død, ulykke, lys og et andet folk.

Det eneste, som den grønlandske kunstner savner i sin historie, er de grønlandske dufte. Duften af kulde og af skind. Men den slags lader sig ikke sådan tegne!

De første skridt. Fortalt af Nuka K. Godfredsen, Bjarne Grønnow & Mikkel Sørensen. 60 sider. 195 kroner. Forlaget Ilinniusiorfik

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk