Prøv avisen

Urmenneske havde blå øjne og mørk hud

Mørk hud, brunt hår og med overvejende sandsynlighed blå øjne. Sådan så han ud, det europæiske urmenneske, der levede for cirka 7000 år siden i det nordlige Spanien. Foto: Denmark

Dansk forsker gransker 7000-årig spanier, der vækker opsigt

Mørk hud, brunt hår og med overvejende sandsynlighed blå øjne.

Sådan så han ud, det europæiske urmenneske, der levede for cirka 7000 år siden i det nordlige Spanien.

Det viser en kortlægning af det hidtil ældste fulde genom (arvemasse, red.) fra en europæer, som blandt andet den danske professor Eske Willerslev fra Grundforskningscenter for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, har deltaget i.

LÆS OGSÅ: Forskning anno 2014: De fem største begivenheder

Den danske professor fortæller, at både den gamle spaniers udseende og øvrige arvemasse er markant anderledes end nutidens europæere.

Vi tror, han havde meget mørk hud næsten som en afrikaner. Men så havde han blå øjne. Det er ret overraskende og vel ikke noget, man ser i dag. Man kan sige, at han er på vej til at blive en klassisk nordeuropæer, siger Eske Willerslev.

Der er virkelig sket noget med os europæere siden da, genetisk er vi i dag nogle andre mennesker. Udviklingen er sket, fordi andre befolkningsgrupper er kommet ind. Men det er slående, at den gamle spanier er nærmere beslægtet med nordeuropæere danskere og finner end med andre nulevende mennesker, siger professoren.

Ikke desto mindre har forskerne kunnet konstatere, at denne tidlige europæer rent faktisk er nærmere beslægtet med et 24.000 år gammelt barn fundet ved Bajkalsøen i Sibirien, end med nutidens europæere.

Det bekræfter, at denne gruppe fra Sibirien ikke kun overførte gener til de amerikanske indianere, men også til os europæere, siger Willerslev.

Forskerne fik en overraskelse, da urmenneskets immunforsvar blev undersøgt.

Det er meget overraskende, at hans immunsystem er tilpasset til at være sammen med husdyr. Han var ikke specielt følsom over for dyrenes lidelser. Tidligere troede vi, at det var en egenskab, der kom sammen med agerbruget, siger Willerslev.

Tilstedeværelsen af det avancerede immunforsvar kan ifølge forskeren skyldes, at urmennesket levede i grotter med flagermus, eller at han måske allerede havde nogle dyr, eksempelvis en hund, han gik på jagt med.

Opdagelsen af et moderne immunforsvar hos vores urmenneske rykker ved vores forståelse. Populært sagt har han allerede været klar til bondelivet et par tusind år før, det var nødvendigt, siger Eske Willerslev.