USA godkender salg af danske F-16-fly til Argentina.

Ifølge Forsvarsministeriet er fremtiden for F-16-fly, der ikke skal til Ukraine, endnu ikke blevet afgjort.

19 danske F-16-fly skal doneres til Ukraine, men der er flere tilbage i dansk bestand. (Arkivfoto af Hollandske F-16-fly.) Arkivfoto.
19 danske F-16-fly skal doneres til Ukraine, men der er flere tilbage i dansk bestand. (Arkivfoto af Hollandske F-16-fly.) Arkivfoto. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters.

USA har godkendt, at Danmark kan sælge gamle F-16-fly til Argentina.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en melding fra det amerikanske udenrigsministeriums afdeling for militær-politiske anliggender på det sociale medie X.

Her skriver amerikanerne, at de har afleveret et brev til den argentinske ambassadør i USA, der godkender overlevering af F-16-fly fra Danmark til Argentina.

- I dag har Mira Resnick (vicestatssekretær for regional sikkerhed i afdelingen for militær-politiske affærer, red.) afleveret et brev til Jorge Argüello (Argentinas ambassadør i USA, red.), der godkender overførslen af F-16-fly fra Danmark til Argentina.

I et skriftligt svar til Ritzau skriver Forsvarsministeriet, at der ikke er truffet beslutning om, hvad der skal ske med de F-16-fly, som det ikke allerede er besluttet, skal doneres til Ukraine.

- Der er ikke taget endelig stilling til fremtiden for de resterende F-16 fly, herunder et eventuelt salg. F-16 flyene vil blive udfaset over de kommende år, i takt med at F-35 flyene bliver leveret og taget i brug i Danmark, skriver Forsvarsministeriet.

Sidste år var en argentinsk delegation i Danmark for at forhandle om netop køb af danske F-16-fly, skrev Jyllands-Posten.

Danmark har siden doneret 19 F-16-fly til Ukraine. En manøvre, der er mulig, fordi Forsvaret skal erstatte F-16 fly med F-35 fly.

Det efterlader ifølge Ekstra Bladet 24 F-16-fly i den danske bestand.

Salget af 24 F-16-fly kan indbringe op mod 1,5 milliarder kroner, skrev Altinget i 2022.

USA skal godkende salg af F-16-fly, før overførsler kan finde sted, fordi amerikanerne er producenterne af flyene.

Ifølge den tidligere militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Hans Peter Michaelsen har Danmark søgt om tilladelsen for længe siden, skriver Ekstra Bladet.

- Så der må ligge en intention om, at man gerne vil sælge nogle fly til Argentina, siger han til mediet.

Hvorvidt en handel skal gennemføres, eller hvad den officielle danske position er i sagen, er endnu ikke afklaret.

/ritzau/