Prøv avisen

Værdikommission mødes med skepsis

Biskop i Ribe stift, Elisabeth Dons Christensen, bliver formand for den Værdikommision, der skal kortlægge de vigtigste danske værdier. Foto: Peter Kristensen. Foto: Peter Kristensen.

En ligegyldig diskussionsklub, lyder det blandt andet om Værdikommissionen, hvor biskop Elisabeth Dons Christensen er formand

Så har Kulturministeriet sat 11 navne på den Værdikommission, som Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen fik som indrømmelse for at stemme for årets finanslov. Ligeledes er det nu blevet beskrevet, hvad kommissionen skal arbejde med frem til og med 2012.

Formand bliver biskop Elisabeth Dons Christensen fra Ribe Stift, som det desværre ikke lykkedes at få en kommentar fra i går, da hun netop er rejst på ferie. Derudover dækker kommissionen et bredt spektrum af forskere og samfundsdebattører fra komikeren Farshad Kholghi over velfærdsforsker, professor Jørn Henrik Petersen fra Syddansk Universitet til forfatter og forlægger Lene Andersen.

Ifølge kommissoriet skal Værdikommissionen kortlægge, hvilke værdier der er vigtige for danskernes liv. Der bliver fire temaer for arbejdet, nemlig familien, de nære fællesskaber, den moderne livsstil og den enkeltes frihed og personlige ansvar.

Allerede inden kommissionen har holdt sit første møde, udtrykkes der dog skepsis over for dens betydning.

Det er nemlig svært at se formålet med Værdikommissionen, mener Asbjørn Sonne Nørgaard, professor i statskundskab ved Syddansk Universitet og medredaktør på antologien De store kommissioner. Modsat Strukturkommissionen, Velfærdskommissionen, Forebyggelseskommissionen og de mange andre tidligere kommissioner er hovedpointen med Værdikommissionens ikke at pege på løsninger, men kun at skabe debat.

"Man kan undre sig over, hvorfor Værdikommissionen overhovedet smykker sig med det fine navn kommission, men det er nok for at gøre Kristendemokraterne glade. Det bliver en diskussionsklub. Og det er meget svært at se, hvad debatten skal føre til," siger Asbjørn Sonne Nørgaard.

Det mener kulturminister Per Stig Møller (K) ikke.

"Værdikommissionens medlemmer er en række markante personer, som, jeg er sikker på, vil kunne bidrage med en interessant kortlægning og en bred folkelig debat om de værdier, der er vigtige for os i dagens Danmark," siger han i en pressemeddelelse.

Der har tidligere været utilfredshed med, at Det Etiske Råd har haft en del teologer som medlemmer. Tre af de 11 medlemmer i Værdikommissionen er teologer. En af dem er Iben Thranholm, som er kendt fra P1-programmet "Religionsrapport."

"Religion er jo et af de varmeste debatemner, og jeg ved, at vi i kommissionen også kommer til at tale om religiøst relaterede emner. Jeg tror nu ikke, at jeg først og fremmest er kommet med i min egenskab af at være teolog, men fordi jeg er bredt engageret i samfundsdebatten," siger Iben Thranholm.

Men også fra politisk hold sættes der spørgsmålstegn ved Værdikommissionen. SF's kulturordfører Pernille Frahm kalder den for en afsporing af vigtigere politiske diskussioner, herunder de økonomiske problemer. Står det til SF, skal kommissionen nedlægges øjeblikkeligt.

"Jeg kan ikke se nogen grund til at fortsætte Værdikommissionens arbejde. Der er udmærkede folk tilknyttet, men jeg kan ikke se, at deres diskussion kommer os andre ved. Det minder mig om dengang, jeg var ung, og folk endevendte deres sjæleliv med et stearinlys i hver hånd og brummede: Ommhhh," siger Pernille Frahm.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, formulerer sig lidt mildere.

"Jeg er skeptisk, men det er klart, at når man sætter begavede mennesker til at arbejde med nogle konkrete spørgsmål, så må vi også se, hvad de når frem til."

hoffmann@k.dk

beck@k.dk

Mennesker side 8

Leder side 16

Biskop i Ribe stift, Elisabeth Dons Christensen, bliver formand for den Værdikommision, der skal kortlægge de vigtigste danske værdier. Foto: Claus Bjørn Larsen.