V bakker op om kritiseret lovudkast om fremmedkrigeres børn

Ifølge en række høringssvar til lovudkast er det kritisabelt, at børn kan straffes for forældres handlinger.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er kommet med et lovudkast, som er blevet kritiseret i en række høringssvar. (Arkivfoto).
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er kommet med et lovudkast, som er blevet kritiseret i en række høringssvar. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Børn af danske forældre, der fødes i områder, hvor en terrororganisation er part i en væbnet konflikt, skal ikke længere automatisk blive danske statsborgere.

Det står der ifølge Information og Berlingske i et lovudkast fra S-regeringen.

Venstre er umiddelbart positivt indstillet over for lovudkastet. Det siger indfødsretsordfører Morten Dahlin (V). Dermed tegner der sig et politisk flertal for forslaget.

Morten Dahlin henviser til, at lovudkastet udspringer af en aftale, som den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti indgik før valget. Den aftale blev indgået i marts, men nu er S-regeringen altså kommet med et lovudkast om emnet.

Lovudkastet er det seneste træk fra dansk side i opgøret mod fremmedkrigere.

Et flertal i Folketinget vedtog i begyndelsen af november et lovforslag, der gør det muligt administrativt at tage statsborgerskabet fra personer kategoriseret som fremmedkrigere.

En syrienkriger med dansk pas, der tidligere er idømt fire års fængsel i Tyrkiet, blev mandag anholdt, da han ankom til Danmark.

I henhold til konventionerne kan Danmark ikke fratage en fremmedkriger statsborgerskabet, hvis personen ikke har dobbelt statsborgerskab.

En række høringssvar er kritiske over for lovudkastet. Skarpest er Institut for Menneskerettigheder, der mener, at lovudkastet vil indføre en ordning, der "vil stride mod Danmarks internationale forpligtelser".

- Det er efter vores opfattelse i strid med en langvarig politisk og juridisk tradition og forpligtelse for, at man lader barnets statsborgerskab følge forældrenes, sagde direktør Jonas Christoffersen tirsdag aften til Ritzau.

Ifølge Retspolitisk Forening er det udtryk for "en kynisk og stærk betænkelig indskrænkende forståelse af Danmarks internationale forpligtelser i blandt andet statsløsekonventionen og Børnekonventionen".

- Vores hovedindvending mod forslaget er, at man straffer børn allerede ved fødslen for gerninger, man kun kan laste deres forældre for.

- Helt grundlæggende risikerer vi at gøre nogen statsløse, uden de har haft nogen som helst indflydelse på det, fordi de lige er blevet født, siger formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist, til Ritzau.

- Samtidig står krænkelserne af internationale konventioner nærmest i kø i den her sag, siger han.

Også Enhedslisten er uforstående overfor lovforslaget. Indfødsretsordfører Peder Hvelplund mener, at forslaget straffer børnene for deres forældres handlinger.

- Jeg mener, at det bevæger sig helt på kanten af både statsborgerskab- og børnekonventionerne, siger han og peger på, at det kan betyde, at forældre kan beholde deres statsborgerskab, mens børnenes mister deres.

- Vi skal ikke straffe barnet for forældrenes handling. Det er en gakket tankegang.

/ritzau/

Læs artiklen på Berlingskes hjemmeside