V, K og DF: Tesfaye skal redegøre for omstridt moské i Rovsingsgade

En tredjedel af bestyrelsesmedlemmerne i en af landets største moskéer har bopæl i Qatar, fortalte moskéen i Rovsingsgade torsdag på et pressemøde. Blå partier er ”dybt bekymrede” og ønsker en redegørelse om forholdene i moskéen fra Mattias Tesfaye (S)

En af landets største moskéer, Hamad Bin Khalifa Civilization Center i Rovsingsgade på Nørrebro i København, har de seneste dage været i vælten, efter Kristeligt Dagblads afløsninger. Nu vil flere partier i blå blok have en redegørelse om forholdene i moskéen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
En af landets største moskéer, Hamad Bin Khalifa Civilization Center i Rovsingsgade på Nørrebro i København, har de seneste dage været i vælten, efter Kristeligt Dagblads afløsninger. Nu vil flere partier i blå blok have en redegørelse om forholdene i moskéen fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Julie Meldhede Kristensen.

Bestyrelsesmedlemmer med bopæl i Qatar og en påstået forbindelse til Hizb ut-Tahrir, som moskéen nægter at afvise.

På et pressemøde torsdag i moskéen i Rovsingsgade på Nørrebro i København blev både allerede kendte oplysninger bekræftet, og flere nye kom frem.

Moskéen, der også er kendt som Hamad Bin Khalifa Civilization Center, havde indkaldt til pressemøde i kølvandet på Kristeligt Dagblads oplysninger i torsdagsudgaven af avisen.

Her kom det frem, at tre af bestyrelsesmedlemmerne i fonden bag moskéen, Københavns Store Fond, har bopæl i Qatar. Bestyrelsen i Københavns Store Fond tæller i alt ni medlemmer, hvorfor en tredjedel af bestyrelsen altså er bosat i den islamisk konservative Golfstat. Samtidig kom det frem, at de tre bestyrelsesmedlemmer repræsenterer den qatarske statslige instans Private Engineering Office, som donerede 150 millioner kroner til opførelsen af moskéen i Rovsingsgade. Moskéen stod færdig i 2014.

Ifølge Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, ”rejser hårene” sig på hendes arme, da hun hører de nye oplysninger. De tre bestyrelsesmedlemmer med bopæl i Qatar bekræfter en frygt, som hun – og flere andre politikere – længe har gået med: At donationer fra lande i Mellemøsten kommer med et krav om modydelser.

”Hvis man sidder i bestyrelsen for en moské i Danmark, men bor i Qatar, er det tydeligt, hvilke interesser man forsøger at varetage. Og det er ikke Danmarks,” siger hun.

Pia Kjærsgaard efterlyser en redegørelse fra integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye (S).

”Vi skal vide præcist, hvad der foregår, og om der er islamistisk indflydelse i moskéen. Det bliver vi nødt til at få fuldkommen styr på,” siger hun.

Også integrationsordfører for De Konservative Marcus Knuth vil have udlændinge- og integrationsministeren på banen.

”Det vælter nærmest dagligt frem med sager i medierne, men det er ikke tilstrækkeligt, at det er medierne, der afdækker de her ting. Det bør også være ministeren, som undersøger, hvad der foregår i moskéerne,” siger han.

Mads Fuglede, der er integrationsordfører for Venstre, er ligeledes bekymret.

”Jeg håber, at udlændinge- og integrationsministeren holder grundigt øje med, hvad der foregår derude, og vi vil meget gerne have en redegørelse fra ministeren,” siger Mads Fuglede.

Kristeligt Dagblad har dagen igennem forgæves forsøgt at få et interview med integrations- og udlændingeminister Mattias Tesfaye, der dog skriver i en e-mail til avisen:

”Jeg er enig i, at der er grund til bekymring for ekstreme religiøse kræfter. Myndighederne er selvfølgelig opmærksomme på denne risiko. Demokratiet skal beskytte sig selv. Jeg går altid gerne i dialog med Folketingets partier om det her.”