Prøv avisen

V og DF vil fjerne illegale udlændinge fra herberg

Herberg skal ikke være fristed for illegale, hjemløse udlændinge, lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti. Foto: Christian Lindgren Denmark

Herberg skal ikke være fristed for illegale, hjemløse udlændinge, lyder det fra Venstre og Dansk Folkeparti.

Regeringen har afsat 4,5 mio. kr. til sengepladser til udenlandske hjemløse i vinter. Men de illegale er ikke fredet om natten - både V og DF kræver, at politiet holder ekstra øje med herbergerne.

Det skriver Dagbladet Information.

Det kan være en risikabel affære at indlogere sig på et af de nødherberger, som regeringen netop har bevilliget penge til, hvis man er i Danmark illegalt.

For selv om hensigten er at give også de hjemløse, der opholder sig her uden at have papirerne i orden, en varm seng i de koldeste måneder, så skal de ikke føle sig for trygge.

Fra politisk hold lyder et klart krav til politiet: Find de illegale, og send dem hjem.

»Politiet skal selvfølgelig pågribe dem, og hvis der bor illegale på nødherbergerne, tager jeg det som en selvfølge, at politiet tropper op der med mellemrum og sikrer, at folk uden de rigtige papirer bliver sendt hjem,« siger integrationsordfører fra DF, Martin Henriksen til Information.

Vurderingen er, at der er 1.000-5.000 ulovlige udlændinge i Danmark. Hvor mange af dem, der lever på gaden, vides ikke.

Sidste år foretog Københavns Politi en natlig razzia på et nødberberg, som var under mistanke for at huse og tiltrække illegale indvandrere. I alt blev 69 udenlandske hjemløse anholdt, og 51 blev frihedsberøvet med henblik på at blive sendt ud af landet.

SF's socialordfører Özlem Cekic er forarget over meldingen fra DF.

»Jeg deler ikke deres menneskesyn. De her mennesker skal ikke fryse ihjel på vores gader.«

Men de opholder sig illegalt i landet?

»Det kan godt være, men når de skal sendes hjem, skal det ikke være i en kiste. Og det vil blive konsekvensen, hvis man sender politiet ind på razziaer, for så vil ingen af disse hjemløse turde opholde sig på nødherbergerne,« siger Özlem Cekic til Information.

Men lige som Martin Henriksen fastholder Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, at herbergerne ikke skal være et helle for hjemløse uden orden i papirerne.

»Politiet har til opgave at sikre, at folk, der opholder sig illegalt, bliver identificeret og udvist. Og hvis jeg sad med det ansvar, ville jeg se nærmere på, hvor folk befinder sig,« siger han og tilføjer:

»Hvis man opholder sig illegalt, er det ikke helle at gå ind på et herberg, som en rød regering finansierer.«

Mia Sørup, sekretariatschef i Missionen blandt Hjemløse, er glad for, at satspuljepartierne har afsat penge igen i år.

»Vi har i flere år set, at der er behov,« siger hun.

Sammen med Vesterbro Bykirke tilbyder Missionen blandt Hjemløse igen i år nattely til hjemløse i vintertiden. Sidste år havde man omkring 15.000 overnatninger på tre måneder. I år vil Bavnehøj Kirke af logistiske årsager først slå dørene op fra 2. januar, hvor hjemløse kan få en seng fra kl. 23 til 8.

KILDE: Information